Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričenja se Ignacijevo leto

Marjan Kokalj
Za vas piše:
Marjan Kokalj
Objava: 20. 05. 2021 / 11:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričenja se Ignacijevo leto
Ignacij Lojolski, mozaik, Center Aletti. FOTO: Arhiv DJ.

Pričenja se Ignacijevo leto

Jezuiti po vsem svetu praznujejo 500 let od spreobrnjenja sv. Ignacija Lojolskega.

Ignacij Lojolski, mozaik, Center Aletti. FOTO: Arhiv DJ. 


Jezuiti skupaj s celotno jezuitsko družino po svetu praznujejo Ignacijevo leto oz. 500 let od spreobrnjenja sv. Ignacija Lojolskega z geslom »Videti vse novo v Kristusu«.

V tem letu se bo zvrstilo več programov in dogodkov, v okviru štirih prednostnih nalog Družbe Jezusove. Vse v zvezi z Ignacijevim spreobrnjenjem in programom za Ignacijevo leto v Sloveniji se nahaja na tej povezavi.

20. maja 2021 mineva 500 let, odkar je bil sv. Ignacij v Španiji v Pamploni ranjen od topovske krogle, kar pa je pomenilo začetek njegovega spreobrnjenja. Za nas, jezuite, in širšo jezuitsko družino je to pomemben datum, saj je spreobrnjenje temeljni cilj ignacijanskih duhovnih vaj in temeljni dogodek za vstop v osebni odnos z Bogom.

Leto se bo zaključilo na praznik sv. Ignacija, 31. julija 2022. Vmes bo 12. marca 2022 minilo 400 let od kanonizacije Ignacija skupaj s Frančiškom Ksaverjem, Terezijo Avilsko, Izidorjem Seviljskim in Filipom Nerijem, kar bomo tudi praznovali. Ignacijevo leto je vabilo k osebnemu spreobrnjenju na več ravneh, k čemur nas kot veliki spreobrnjenec vabi sv. Ignacij.

Program Ignacijevega leta 

Za 20. maja ob 18. uri je prek spleta predviden prenos maše iz Pamplone v Španiji, kjer je bil sv. Ignacij ranjen, istega dne ob 19. uri (le uro kasneje) pa v cerkvi pri sv. Jožefa v Ljubljani maša ob začetku Ignacijevega leta, pri kateri se zaradi koronarazmer zberejo le jezuiti. Poskrbljeno je za prenos prek spleta.

V nedeljo, 23. maja, ob 20. uri bomo prek spleta lahko spremljali skupno molitev celotne Ignacijeve družine.


Mednarodni logotip Ignacijevega leta. FOTO: Arhiv DJ.

V soboto, 31. julija, na praznik sv. Ignacija, bo Slovenska provinca Družbe Jezusove slovesno vstopila v Ignacijevo leto s sveto mašo in praznovanjem, zato takrat lepo vabljeni. Kraj in ura slovesnosti bosta še sporočena.

12. marca naslednjega leta bo minilo 400 let od kanonizacije sv. Ignacija (1622), vendar bo praznovanje 4. junija 2022. Začetek junija se namreč sklada tudi s praznovanjem kanonizacije v Jezuitskem kolegiju v Ljubljani v letu 1622.

Vrsta dogodkov ob obletnici

V tem letu načrtujemo več stvari. Pri Založbi Dravlje bomo izdali nekaj novih knjig ob tej obletnici, organizirali duhovne vaje, še posebej neposredno navezane na življenjsko izkušnjo sv. Ignacija, organizirali različna predavanja in srečanja na temo jezuitske zgodovine in duhovnosti v Sloveniji, organizirali romanja ter duhovne vaje za mlade, sodelovali pri pripravi materiala za oratorij 2022, ki bo posvečen sv. Ignaciju, uprizorili gledališko predstavo v navezavi na jezuite, se ustavili ob okoljskih vprašanjih ob papeževi okrožnici Laudato si, praznovali 400. obletnico kanonizacije sv. Ignacija v središču Ljubljane pri sv. Jakobu in še veliko bo sprotnih pobud ter dogodkov v Sloveniji kot tudi v obliki mednarodnega sodelovanja.

Vabimo vas na našo prenovljeno spletno stran, ki smo jo odprli prav ob tej priložnosti, ter da se udeležite naših dogodkov in programov. To leto je za nas posebno vabilo k osebnemu spreobrnjenju, k čemur vabimo tudi vse, ki se čutite nagovorjeni.


Prispevek je bil v celoti objavljen v novi številki tednika Družina (21/2021).

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh