Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričenja se konklave

Za vas piše:
D. O. / Radio Vatikan
Objava: 12. 03. 2013 / 16:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pričenja se konklave

Danes so oči svetovne javnosti uperjene v Rim: začenja se konklave in prvo od verjetno več glasovanj za novega papeža. Dopoldne je kardinal Angelo Sodano v baziliki sv. Petra v ta namen daroval mašo.

Pred popoldanskim vstopom 115 kardinalov v Sikstinsko kapelo, kjer bodo pravkar začeli konklave in prvič oddali svoje glasovnice za novega papeža, je dopoldne kardinal Sodano ob somaševanju 180 kardinalov v baziliki sv. Petra daroval mašo za izvolitev novega papeža (Pro Eligendo Papa).

Poslanstvo papeža

Kardinal Sodano je v pridigi spregovoril o poslanstvu papeža, ki izhaja iz Jezusove zapovedi ljubezni, poroča radio Vatikan. Gospod je pri zadnji večerji rekel svojim učencem: 'To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.' »Temeljna drža pastirjev Cerkve je ljubezen,« je poudaril kardinal Sodano. Temeljna drža vsakega dobrega pastirja je torej po Sodanovih besedah 'darovati svoje življenje za druge'. To pa velja predvsem za Petrovega naslednika: »Koliko višja in univerzalnejša je pastirska služba, toliko večja mora biti ljubezen pastirja.«

Ljubezen in edinost

Sicer pa je dekan kardinalskega zbora spregovoril še o sporočilu ljubezni in edinosti, ki sta odzvanjali iz mašnih beril. Dejal je, da je Jezus prišel na svet zato, da bi pokazal Očetovo ljubezen do ljudi; ljubezen, ki jo je še posebej mogoče opaziti v stiku s trpljenjem, nepravičnostjo, revščino in vso človeško šibkostjo, fizično in moralno. Božja ljubezen se izraža v usmiljenju, to poslanstvo usmiljenja pa je Kristus še posebej zaupal pastirjem Cerkve. »Gre za poslanstvo, ki obvezuje vsakega duhovnika in škofa, a je tudi poslanstvo, ki še bolj obvezuje rimskega škofa, pastirja vesoljne Cerkve.«

Kardinal Sodano je izpostavil še Pavlovo povabilo k edinosti kristjanov. »Ravno zaradi edinosti svojega mističnega Telesa, je Kristus poslal od zgoraj svojega Svetega Duha in nato postavil na zemlji svoje apostole, med njimi prvaka Petra kot vidni temelj te edinosti svete Cerkve.« Dodal je še, da smo vsi poklicani k sodelovanju s pastirji Cerkve, še posebej s Petrovim naslednikom, da bi dosegli edinost cerkve.

Urnik konklava

Za današnji dan je ob 16.30 načrtovana procesija v Sikstinsko kapelo, ob 16.45 pa sledi prisega molčečnosti in ukaz »Exstra omnes« (vsi ven). Po meditaciji bo prvo glasovanje. Ob 19.15 bodo kardinali molili večernice in se vrnili v dom sv. Marte. Jutri, v sredo, 13. marca, se bodo zjutraj udeležili maše, dopoldanski krog volitev pa se bo začel ob 9.30 po molitvi. Popoldanska kroga volitev bosta predvidoma ob 16.50. Urnik bo podoben vse dni do izvolitve novega papeža.


Foto: www.bbc.co.uk

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh