Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričenjamo Teden molitve za edinost kristjanov

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 01. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Molitev, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 13:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričenjamo Teden molitve za edinost kristjanov
Teden molitve za edinost kristjanov v Celju leta 2020. FOTO: Jože Potrpin

Pričenjamo Teden molitve za edinost kristjanov

Teden molitve za edinost kristjanov bo potekal od 18. do 25. januarja.

Geslo letošnjega tedna je vzeto iz Matejevega evangelija in se glasi: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2). 

V teh dneh smo kristjani še posebej povabljeni, da se zbiramo ob jaslicah, ki še vedno krasijo naše cerkve. Pridružili se bomo modrim svetim trem kraljem in se v skupni molitvi poklonili Novorojenemu – čim bliže mu bomo, tem bolj eno bomo tudi med seboj.

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov obhajamo znotraj triletnega sinodalnega dogajanja, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost.

»Izbrana glavna misel oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja. Vodila jih je k še večji luči, ki je Jezus, nova Luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globlje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo Cerkve, nas kristjanov je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu. Le tako bomo znamenje upanja in Božje navzočnosti,« so zapisali na spletni strani Katoliške cerkve. 

V pomoč pri tednu edinosti nam je lahko tudi gradivo, dostopno na tej povezavi. Za to poskrbi Komisija za ekumenizem in medverski dialog pri Slovenski škofovski konferenci v sodelovanju s predstavniki drugih Cerkva. Zaželeno je, da vse Cerkve in skupnosti vključijo gradivo v svoja bogoslužja.

Mednarodna skupina pod pokroviteljstvom Papeškega sveta za edinost in Svetovnega sveta Cerkva se zaradi epidemije ni mogla sestati v živo, ampak je delala na daljavo. Izbira teme in priprava osnutka za letošnji teden molitve je bila tako zaupana Svetu krščanskih Cerkva na Srednjem Vzhodu, ki ima sedež v Beirutu v Libanonu. 

Za izhodišče so vzeli besede: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.«. Te besede so izbrali zato, ker »v teh težkih časih bolj kot kdajkoli potrebujemo luč, ki sveti v temi. Kristjani oznanjamo, da se je ta luč razodela v Jezusu Kristusu.«


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh