Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevalke in oznanjevalke življenja [FOTO]

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 24. 07. 2022 / 06:06
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričevalke in oznanjevalke življenja [FOTO]
Na Brezje je tokrat romalo 35 družin s številnimi otroki. FOTO: Jožef Pavlič

Pričevalke in oznanjevalke življenja [FOTO]

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah so se 23. julija, na god sv. Brigite Švedske, sozavetnice Evrope, tri dneve pred godom svoje zavetnice sv. Ane (26. julija), srečale družine, članice ustanove Anin sklad, ki povezuje družine s številnimi otroki. Teh družin je več kot 150.

Mnogi romarji so se zatekli po pomoč k brezjanski Mariji Pomagaj. FOTO: Jožef Pavlič

Ustanova deluje že 24 let, družinam pomaga na razne načine, denarno mesečno okrog 55-im. Podpira jo okrog 300 dobrotnikov. Družine, ki jih povezuje, so se na Brezjah tokrat zbrale drugič; prej so se v Dolenjskih Toplicah. Srečanje je pripravila uprava Ustanove Anin sklad s predsednikom p. Milanom Kosom na čelu, tudi provincialnim ministrom Slovenske minoritske province sv. Jožefa, in tajnico uprave s. Hermino Nemšak, predstojnico Vikariata Kongregacije frančiškank brezmadežnega spočetja. Na srečanje se je prijavilo 35 družin s tremi do enajstimi otroki; pridružili so se jim še drugi člani uprave dobrodelne ustanove, člani raznih redov, številni dobrotniki in drugi romarji.

Predsednik Uprave Aninega sklada minorit p. Milan Kos pozdravlja zbrane družine. FOTO: Jožef Pavlič

Družine – »jedro zdrave družbe današnjega časa«

Srečanje družin Aninega sklada se je začelo ob 10. uri z mašo, ki jo je na trgu pred brezjansko baziliko daroval sam ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, vsa leta velik podpornik ustanove. Zbrane je najprej pozdravil p. Milan Kos. Poudaril je, da sta »namen in poslanstvo Aninega sklada usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje večjih družin«. Sklad si prizadeva za to, »da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in podpirale, da se bo pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja. Da bi bilo javno 'ozračje' naklonjeno družinskim vrednotam in da bi bile družine z več otroki obravnavane prednostno ... Vse to nas združuje in povezuje; tako upravo, nadzorni svet, družine in dobrotnike.«

Veselo in hvaležno slavljenje Gospoda. FOTO: Jožef Pavlič

Srečanje je izročil Mariji Pomagaj, obenem pa zaželel, »naj bo današnja maša znamenje naše hvaležnosti in zahvale za vse milosti ter priprošnja, da bi naše družine ostajale pričevalke in oznanjevalke življenja in jedro zdrave družbe današnjega časa«.

Nadškof Stanislav Zore je družine spodbujal, naj pomagajo druga drugi. FOTO: Jožef Pavlič

Vdano sprejemati Božjo voljo

Nadškof Zore je v svojem nagovoru družinam povedal, da si ustanova Anin sklad s srečanji ob godu svoje zavetnice »prizadeva potrditi in poglobiti spoznavanje Božje volje, jo sprejemati in razodevati tudi drugim«. Odkrito je dejal, da Božja volja ni vedno takšna, kot bi si želeli, je celo zahtevna. In opozoril: »Kadar Božjo voljo zavrnemo, takrat zavrnemo tudi Božjo pomoč, blagoslov in bližino.« Če jo sprejmemo, se pozneje izkaže: »Hvala Bogu, da sem se odločil tako, kot mi je Bog ponudil, ker je moje življenje blagoslovljeno. /…/ Z vsakim otrokom, ki ga sprejmemo, je naše življenje blagoslovljeno.« Kot je naredil oče, ki se je pri tretjem otroku odločil, da bo ta zadnji, nato pa je voljno sprejel vse naslednje. In nazadnje spoznal, da bi pogrešal vsakega izmed njih, če ga ne bi bilo, je bil za vse hvaležen Bogu in ženi.

Prošnje za lastne in druge slovenske družine. FOTO: Jožef Pavlič

Ljubljanski nadpastir je nazadnje družine povabil, naj si bodo v medsebojno oporo, si pomagajo in povezujejo. »Da skupaj nosite križ in delite veselje. Da drug drugega podprete, dvignete, spodbudite in odpirate oči za lepoto in prihodnost, spodbujate v upanju. Ljudje potrebujemo to bližino in pomoč, da moremo ostajati zvesti Bogu in njegovim zapovedim v svetu, v katerem smo.«

Somaševanje na Brezjah je na trgu pred Marijino baziliko vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Jožef Pavlič

Da bi bilo tako, so se navzoče družine pod vodstvom p. dr. Viktorja Papeža izročile Mariji Pomagaj s čudovito lepo zapetimi litanijami Matere Božje.

Zelo močna so bila pričevanja družin. FOTO: Jožef Pavlič

Petje med mašo je vodila s. Mirjam Černigoj, članica reda Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja.

Pričuje družina Žebovec iz Smlednika pri Medvodah. FOTO: Jožef Pavlič

Pričevanje družin

Maši so sledile zelo živahne, predvsem pa pričevalne predstavitve družin, ki so se udeležile srečanja. Večinoma z manj otroki, kot jih sicer imajo, kajti nekatere bi, če bi prišle v celoti, potrebovale skorajda minibus oz. zadosti veliko družinsko vozilo. Povedale so, kako dolgo so članice ustanove, kaj jim to članstvo pomeni in kaj so pridobile predvsem na duhovni, prijateljski in povezovalni ravni skupaj z drugimi družinami. S tem so najbolj prepričljivo potrdile, kako pomemben in daljnosežen korak je z ustanovitvijo sklada naredila ustanoviteljica Konferenca redovnih ustanov.

Zakonca Siter sta spregovorila iskreno, prepričljivo in zares - družinsko. FOTO: Jožef Pavlič

Predstavitve družin je spretno vodil p. Kos.

Otroke je navdušil salezijanski minibus veselja Skala in razne igre. FOTO: Jožef Pavlič

Ljubezen v družini in pot svetosti

Starši številnih otrok so nato še posebej pozorno prisluhnili zakoncema Daniju in Vilmi Siter (predstavila ju je in se jima zahvalila članica uprave ustanove Nadja Mehle), ustanoviteljema društva Družina in življenje, otroci pa so se ta čas zbrali ob salezijanskem minibusu veselja Skala, kjer so uživali v raznih igrah, za katere pa je bilo potrebne kar veliko spretnosti. Nekatere so bile tekmovalnega značaja, a otroke je treba na pameten način spodbujati tudi k temu, predvsem pa druženju, hkrati pa zavedanju, da je igra le igra, življenje pa zelo resna stvar.

Družinam so zelo teknile Arvajeve dobrote. FOTO: Jožef Pavlič

Kako je s tem v zakonu, sta iz lastne izkušnje, druženja in svetovanja zakoncem, predvsem pa povedanim na nedavnem desetem svetovnem srečanju družin s papežem Frančiškom v Rimu, spregovorila zakonca Siter. Kako naj zakonca najprej ljubita drug drugega, saj bosta potem tudi otroke, jih sprejemala, ob tem pa rasla in zorela v svetosti. Zahtevna naloga, a uresničitev je mogoča tudi danes. S pogostim prejemanjem zakramentov, redno molitvijo ter vsakodnevnim branjem in premišljevanjem Božje besede. Kadar zaškriplje, pa po pomoč k Mariji Pomagaj, pri kateri so se tudi tokrat – pred njeno milostno podobo – ustavile in jo prosile pomoči številne družine.

Požrtvovalna tajnica Aninega sklada s. Hermina Nemšak. FOTO: Jožef Pavlič

V zelo vročem dnevu so se nazadnje v senci dreves okrepile z dobrotami mesarije Arvaj in osvežujočo pijačo. Vmes so si vzele tudi čas za prijateljski pomenek.

P. dr. Viktor Papež je čudovito lepo vodil petje petih litanij Matere Božje. FOTO: Jožef Pavlič

Nalaganje
Nazaj na vrh