Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Pridi in nas reši!’

Objava: 27. 12. 2011 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Pridi in nas reši!’

Papež Benedikt XVI. je vernike nagovoril med polnočnim bogoslužjem na sveti večer, v tradicionalni božični poslanici Urbi et orbi ter pred molitvijo angelovega češčenja na včerajšnji praznik mučenca sv. Štefana.

Papež Benedikt XVI. je na sveti večer daroval polnočno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu. V svojem nagovoru je razlagal božično skrivnost, kako se je Bog pojavil kot otrok. To je bilo za starodavno Cerkev veliko božično veselje. Ljudje iz predkrščanske dobe so se spričo grozot in protislovij sveta bali, da bi tudi Bog ne bil povsem dober, zato je bil njegov prihod resnično razglašenje in velika luč, ki je zasvetila, saj je Bog čista dobrota. S tem, ko se je Bog pojavil kot otrok, se je zoperstavil slehernemu nasilju in nosi sporočilo miru, ki ga današnji svet tako neizmerno potrebuje.

Na božični dan je sveti oče ‘mestu in svetu’ predstavil tradicionalno božično poslanico, po kateri je v petinšestdesetih jezikih voščil božične praznike, med drugim tudi v slovenščini: “Božje Dete naj vam podeli svoj blagoslov!” Benedikt XVI. je v poslanici, namenjeni vsem zbranim na trgu sv. Petra, pred televizijskimi zasloni, radijskimi sprejemniki in uporabniki svetovnega spleta, zapisal, kako naj ‘vse doseže odmev betlehemskega sporočila, ki ga katoliška Cerkev oznanja po vseh celinah preko sleherne narodnostne, jezikovne ali kulturne meje. Sin Device Marije se je rodil za vse, je Odrešenik vseh.’

Po papeževih besedah je novorojeno Dete ‘roka, ki jo je Bog iztegnil proti človeštvu, da bi ga potegnil iz živega peska greha in ga postavil pokonci na skalo, trdno skalo svoje Resnice in svoje Ljubezni’ (prim. Ps 40,3). Njega je poslal Bog Oče, da bi nas rešil predvsem od globokega zla, ki je zakoreninjeno v človeku, in zgodovini, tistega zla, ki je v ločitvi od Boga, v prevzetnem napuhu, da zmoremo vse sami, ko se postavljamo za Božje tekmece in hočemo stopiti na njegovo mesto, ko sami odločamo, kaj je dobro in kaj je zlo, ko smo gospodarji življenja in smrti (prim. 1 Mz 3,1-7). Ljudje se tega zla ne moremo rešiti drugače kot tako, da se izročimo Božji pomoči, da mu zakričimo: Veni ad salvandum nos! - Pridi in nas reši!’

Papež je v svoji božični poslanici vse navzoče pozval, naj se obrnejo k betlehemskemu Detetu, Sinu Device Marije, in ga prosijo pomoči, ta klic pa naj ponovijo duhovno združeni s tolikerimi, ki so v posebno težkem položaju, in naj postanejo glas tistih, ki nimajo glasu. Ob tem je sveti oče omenil prebivalce Afriškega roga, ki trpijo zaradi lakote in pomanjkanja, to pa je še težje zaradi stalnega negotovega položaja; prebivalcem azijskega jugovzhoda, zlasti Tajske in Filipinov, ki so še v težkem položaju zaradi nedavnih poplav, naj Gospod po papeževih besedah podeli uteho; spodbudi naj nadaljevanje dialoga med Izraelci in Palestinci; naj stori, da se bo nehalo nasilje v Siriji, kjer je bilo prelite že toliko krvi; naj spodbudi popolno spravo in stabilnost v Iraku in Afganistanu; naj da obnovljen zagon pri izgradnji skupnega dobrega vsem družbenim skupinam v severnoafriških in bližnjevzhodnih deželah; rojstvo Odrešenika naj podpre perspektive dialoga in sodelovanja v Myanmarju pri iskanju skupnih rešitev; naj zagotovi politično stabilnost v afriški pokrajini velikih jezer in naj podpira zavzetost prebivalcev Južnega Sudana pri varovanju pravic vseh državljanov.

Dete, ki ga zremo, je namreč, kot je dejal Benedikt XVI., naša rešitev. On je na svet prinesel univerzalno sporočilo sprave in miru., zato mu odprimo svoje srce in ga sprejmimo v svoje življenje.

Dan po slovesnem prazniku Gospodovega rojstva, na praznik sv. Štefana, diakona in prvega mučenca Cerkve, pa je sveti oče na Trgu sv. Petra molil angelovo češčenje in tudi ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Spomnil je na številne izreke o sv. Štefanu in po molitvi angelovega češčenja spregovoril še o bolečem napadu med obhajanjem božične svete maše v Nigeriji. Dejal je, da je novico o dogodku v Nigeriji sprejel z globoko žalostjo. Ob koncu je vernike povabil k molitvi za žrtve in pozval, naj se ponovno najdeta varnost in vedrina v tej afriški državi.

Besede svetega očeta ob letošnjih božičnih praznikih povzemamo po poročilih Radia Vatikan.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh