Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridige slovenskih nadškofov in škofov na praznik Marijinega vnebovzetja

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 15. 08. 2021 / 11:45
Oznake: Cerkev, Maša, Praznik
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.08.2021 / 16:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pridige slovenskih nadškofov in škofov na praznik Marijinega vnebovzetja
Danes po Marijinih cerkvah odmevajo slovesne pridige z velikimi sporočili. Fotografija je iz Olimja, s procesije z Najsvetejšim in Marijinim kipom. FOTO: Marjan Smerke

Pridige slovenskih nadškofov in škofov na praznik Marijinega vnebovzetja

Danes po vsej Sloveniji ob prazniku Marijinega vnebovzetja ali velikega šmarna v Marijinih božjepotnih cerkvah in kapelah potekajo svečane maše in bogoslužja.

Največji Marijin praznik v srcih Slovencev zavzema posebno mesto, naša nebeška mati je namreč dosegla polnost življenja, dosegla dan nebeškega rojstva, veselja in izpolnitve. Ob tej priložnosti objavljamo nekaj pridig z maš, ki so jih na ta dan občestvu posredovali slovenski škofje. 

Pridiga msgr. Stanislava Zoreta

Na trgu pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj na Brezjah je mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore, in ponovno slovesno izročil slovenski narod Božji materi Mariji.

Izrazil je upanje, da je romarje na Brezje zanesla vera v življenje po smrti, da svoje življenje dejansko doživljamo kot odprto večno življenje z Bogom, ki je obdano s čudovito prihodnostjo za vse, ki Boga ljubijo.

Današnji praznik je smiseln in izpolnjen samo v naši veri v večno življenje. Brez te vere bi bil ta praznik prazen. Bil bi privid, iluzija. Prazen obet, goljufiva obljuba, ki se nazadnje razblini v razočaranje. A naš Bog ni goljufiv, ne daje praznih obljub, ker je ljubezen. Zato nam daje samega sebe, da bi mogli v njem živeti tako v času kot tudi v večnosti. (msgr. Stanislav Zore)

Pridiga ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v celoti: 

Pridiga nadškof Zore Marijino vnebovzetje 2021.pdf 

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore med darovanjem maše na Brezjah. FOTO: Tatjana Splichal

Pridiga msgr. Jurija Bizjaka

Na osrednji primorski božji poti na Sveti gori pri Gorici je danes ob 10:00 mašo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Po sveti maši je tudi obnovil izročitev slovenskega naroda Materi Božji.

V pridigi z naslovom Kdor se ponižuje bo povišan se je dotaknil pomembnosti ponižnosti, saj brez nje ni moč ugajati gospodu. Bog ponižnim daje milost, ti pa priznavajo, da je vse, kar ima od Gospoda. Tako kot je to storila Marija. Za napuh tu ni prostora, zaradi njega sta grešila prva starša in Noetovi potomci, zato smemo reči, da je napuh začetek greha. Potrebujemo torej spreobrnjenje in ponižnost in priložnosti za to so nam dane vsakodnevno. 

O Gospod, razsvetli nam razum, da bomo spoznali lepoto in veličino ponižnosti!' Ponižnosti, ki je vredna kraljevskega dostojanstva. (msgr. dr. Jurij Bizjak)

Pridiga koprskega škofa v celoti:

Pridiga škof Bizjak Marijino vnebovzetje 2021.pdf

Prerasti je potrebno naše lastne predstave o drugem. Srečanje tudi pomeni podati se na pot, si znati vzeti čas in na drugega gledati z Božjimi, in ne zgolj s svojimi človeškimi očmi, je v pridigi povedal msgr. Alojzij Cvikl.

Pridiga msgr. Alojzija Cvikla

Na prostem je ob 10:00 na Ptujski gori slovesno somaševanje vodil podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl in slovenski narod ponovno izročil Mariji.

Izpostavil je dvojno simboliko nedeljskega berila in evangelija, prvi predstavi spopad med ženo in zmajem, drugi Božja beseda pa srečanja. Z drugo besedo, ali se pustimo voditi Svetemu Duhu, ali pa podležemo vplivom hudega duha. Današnji praznik nas spodbuja k logiki srečevanja, kar naj rodi več sloge in zaupanja med nami.

Življenje nas torej vedno znova postavlja pred izbiro: Ali izbrati pot, ki me vodi v srečanje, pot k drugim, ali pa pot, kjer v ospredje postavljam sebe in svoje interese, kar pa rojeva tekmovalnost, izključevanje in oddaljevanje med nami. Mir je namreč daleč od kakršnekoli želje po maščevanju. Kdor si prizadeva za mir, si bo prizadeval za razvoj družbe, ki bo temeljila na služenju drugim in na prizadevanju za spravo in vsestranski razvoj. (msgr. Alojzij Cvikl)

Pridiga mariborskega nadškofa v  celoti: 

Pridiga nadškof Cvikl Marijino vnebovzetje 2021.pdf

Pridiga msgr. Petra Štumpfa

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču ob 10.00 vodil slovesno mašo in obnovil izročitev slovenskega naroda Materi Božji.   v Turnišču so se praznovanja začela že v soboto, maša je potekala tudi ob polnoči z romarji, ki so na Turnišče prišli peš. Škof Štumpf je današnjo mašo daroval ob 10.00. Po maši so bile še pete litanije. 

Ob tej priložnosti je škof v pridigi opozoril na svetost in nedotakljivost življenja še nerojenih otrok. Še nerojeni otrok je človeška oseba, ki pričenja živeti zato, ker je tako hotel Bog, oče in mama nista njegova gospodarja, temveč skrbnika. Otrok je dar, ki ga ni moč izsiliti, podoba živega Boga in Marija to božjo vsemogočnost, ki vse matere usposablja za takšno poslanstvo, občuduje. Vsi otroci, rojeni in tisti, ki to še niso, spadajo med nemočne in uboge.

Praznik Marijinega vnebovzetja je zato tudi dan opomina vsem staršem, da so za ceno svoje večnosti pred Bogom odgovorni, da omogočijo še nerojenim otrokom življenje in pozneje po rojstvu to življenje naravnavajo tako, da se bo enkrat dopolnilo v blaženi večnosti. Z vsakim rojstvom otroka se namreč v Srce živega Boga poleg otrokovega imena vpiše tudi ime staršev, ki so otroka sprejeli v življenje; in to ime se nikdar ne izbriše iz Božjega Srca. (msgr. Peter Štumpf)

Pridiga murskosoboškega škofa v celoti: 

Pridiga škof Štumpf Marijino vnebovzetje 2021.pdf

Škof Peter Štumpf med letošnjo pridigo v Turnišču. "Obenem pa je bila ta pot zaradi Sina Jezusa tako zelo Božja, da zanjo tudi po smrti ni moglo biti mesta drugje kot v polnosti nebeške slave. Nihče v nebesih ne more sedeti ob veličastnem prestolu Božjega Sina, niti angeli in nadangeli." FOTO: Karlo Smodiš

Pridiga msgr. dr. Stanka Lipovška

Upokojeni celjski škof msgr. dr Stanko Lipovšek je danes praznično sveto mašo daroval v baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah pri Celju.

Na današnji dan, ko toliko ljudi poroma k Mariji, je msgr. Lipovšek Marijo izpostavil kot veliko znamenje na nebu, o katerem govori današnje prvo berilo iz knjige Razodetja, znamenje na poti življenja vseh nas. Ob vseh težavah, zaradi vsesplošne krize, virusa, naravnih nesreč je današnji praznik resnična tolažba, imamo še luč, Kristusa, upanje. Dotaknil se je tudi globokega veselja, ki ga izraža današnji evangelij. Ker smo kristjani in pri tem povzel besede Antona Martina Slomška. Imamo tri domovine, prvo, Slovenijo, v kateri smo se rodili, drugo, v katero smo se prerodili, to je Sveta Katoliška Cerkev.

In katera je tretja domovina? Slomšek odgovarja: to je nebeška domovina, v katero smo po krstu vsi povabljeni in božja Mati Marija nam kaže pot, ko nam s svojim zgledom govori, da bomo ta blaženi cilj življenja dosegli, potem, ko bomo tu na zemlji prav izpolnili vsak svoje poslanstvo.(msgr. dr. Stanko Lipovšek)

Pridiga celjskega škofa v celoti: 

Pridiga škof Lipovšek Marijino vnebovzetje 2021.pdf

Celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž

Praznično mašo je daroval v samostanski cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Olimju in slovesno izročil slovenski narod Božji Materi Mariji. Pred mašo je bila procesija z Najsvetejšim in Marijinim kipom po vasi.

Odlomek iz pridige:

Danes naše veselje doživlja vrhunec. Veselimo se in zremo v največjo skrivnost naše vere. Gospod nam želi v Mariji, materi, ženi, najplemenitejši hčerki božjega ljudstva pokazati, kaj je cilj in vrhunec našega potovanja. Cilj je, da se bomo vsi, takšni, kot smo, s telesom, in duhom znašli v očetovem naročju. Oče nas želi vse, iz njega smo prišli in k njemu se vračamo. A Marija ne kaže le na cilj, oddaljeni kraj ampak tudi pot. Zato jo v Olimju imenujemo Marija spremljevalka na poti. To ime lepo povzame njeno skrivnost. (msgr. dr. Maksimiljan Matjaž)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh