Zapri
Iskanje

Prihodnost krščanstva v Srednji Evropi

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 09. 05. 2017 / 13:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prihodnost krščanstva v Srednji Evropi

Dr. Paul Zulehner, teolog in duhovnik, prihaja v Slovenijo 18. maja ob 50-letnici revije Cerkev danes.

Dr. Paul Zulehner je avstrijski teolog in duhovnik, sociolog in raziskovalec, nekdanji dekan dunajske teološke fakultete. Slovenci ga poznamo po odmevnih mednarodnih raziskavah vernosti in vrednot Aufbruch iz leta 1997 in leta 2007. V Slovenijo prihaja 18. maja na povabilo revije Cerkev danes ob 50-letnici izhajanja. Imel bo dve predavanji: Migracije in Cerkev ter Prihodnost krščanstva v Srednji Evropi.

18. maj, Galerija Družina, Krekov trg 1, Ljubljana

10.30: nagovor urednika p. Branka Cestnika in nekdanjih urednikov
11.00: predavanje »Migracije in Cerkev« - dr. Paul Zulehner
19.00: predavanje »Prihodnost krščanstva v Srednji Evropi« - dr. Paul Zulehner

Strah pred priseljenci

Selitveni tokovi v Evropi ne bodo več potekali le z vzhoda na zahod, temveč še bolj z juga na sever. Demografski razvoj na jugu sveta je drugačen kot na severu. Do sredine prihodnjega stoletja bodo prebivalci današnjih industrijsko razvitih dežel predstavljali le še 20 % celotnega svetovnega prebivalstva. Prišlo bo do izredno velikega prebivalstvenega pritiska, ki bo zaradi pomanjkanja enakih priložnosti, naraščanja nasilja in zatiranja izbruhnil v preseljevanje na sever. Tega preseljevanja ne bo mogoče omejiti. Naši potomci bodo verjetno doživeli preseljevanje narodov v nepredstavljivem obsegu. Ta proces se je v bistvu že začel. Pomislimo samo na »boat-people“ iz Daljnega vzhoda, na Mehičane, ki prihajajo nezakonito v Združene države, na Azijce in Afričane, ki si prizadevajo priti v Evropo. Težko si predstavljamo neštevilne prestradane in obupane imigrante, ki bodo pristajali na severnih obalah Sredozemskega morja. V svoji knjigi Razstrašite se! iz leta 2016 profesor Zulehner ugotavlja, da se verujoči razlikujemo in polariziramo glede vprašanja beguncev, v nas se razrašča mešanica skrbi, strahu, jeze in zaupanja. Prepričan je, da se moramo „razstrašiti“, saj strah razkraja solidarnost in ovira razvoj sveta v smeri večje pravičnosti in miru, ovira pa tudi razvoj posameznika v zrelega in ljubečega človeka.

Slovo od »samo še«

Profesor Zulehner, ki vernost več desetletij proučuje skozi statistične kazalnike, poudarja, da je čas, da se ob pogledu na vernost poslovimo od »samo še« toliko ljudi veruje … in imamo pozitiven pogled na vero. Pri tem izpostavlja štiri temeljne usmeritve v prihodnosti. Prva je osebna odločitev, da želimo slediti Jezusu, druga je oblikovanje skupnosti oz. občestev, ki so »žareča središča«, ki zmorejo kljub barvitosti pogledov na svet obstati kot »kognitivna manjšina«. Tretjič: »potopljenost« v Boga in medsebojna povezanost omogoča delovanje na obrobjih življenja in družbe, saj sta »mistika in politika« med seboj prepleteni. Taka občestva po svojih močeh zato - slednjič prispevajo svoj delež pri kultiviranju družbenega življenja po evangeliju.

Več o profesorju dr. Paulu Zulehnerju na https://de.wikipedia.org/wiki/Paul_Zulehner

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh