Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Prihodnost ne temelji na izvornih celicah zarodkov'

Objava: 12. 03. 2009 / 10:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Prihodnost ne temelji na izvornih celicah zarodkov'

Dunajski moralni teolog prof. Günter Virt, član avstrijske komisije za bioetiko pri uradu zveznega kanclerja, je izjavil, da prihodnost raziskav ne temelji na izvornih celicah človeških zarodkov. Sam je raziskave na tovrstnih celicah iz etičnih razlogov vedno zavračal. Za dosego znanstvenih ciljev je po njegovih besedah mogoče poseči po številnih alternativah, kot so odrasle ali pa tako imenovane inducirane pluripotentne izvorne celice. Prof. Virt, nekdanji dunajski ordinarij za moralno teologijo in predstojnik inštituta za etiko in pravičnost v medicini, je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress še povedal, da do induciranih pluripotentnih celic pridejo z reprogramiranjem človeških celic, denimo kožnih.

Prof. Virt raziskave na izvornih celicah zarodkov označuje kot ‘etično skrajno problematične, saj je predpogoj za take raziskave uničenje človeškega življenja’. Znanost sicer po najnovejših odkritjih o začetku človeškega življenja ne govori kot o točki, pač pa o procesu. Vendar, kot pravi prof. Virt, obstaja še veliko stvari, ki jih ni moč dokončno pojasniti. Zato mora v mejnih primerih obveljati zaščita slehernega človeškega življenja.

Iz empirično-znanstvenega pogleda so sicer cilji raziskav z izvornimi celicami ‘v osnovi dobrodošli’, vendar na vseh področjih obstajajo alternative z odraslimi in induciranimi pluripotentnimi izvornimi celicami. To velja tako za osnovne raziskave kot tudi za t.i. preizkuse toksičnosti in možne uporabe v terapevtske namene.

Raziskave izvornih celic naj bi nadomestile poskuse učinkovanja različnih zdravil na živalih, pri čemer pa bi po mnenju prof. Virta namesto izvornih celic zarodkov uporabili inducirane pluripotentne izvorne celice. Poleg tega bi na glavo postavili vse etične standarde, če bi namesto poskusov na živalih uvedli uporabo človeških zarodkov.

Na področju terapevtskega vstavljanja izvornih celic zarodkov so znanstveniki v preteklih letih sicer mnogim zbudili upanje, vendar se učinkovitost teh raziskav zaenkrat še ni izkazala. Po desetih letih raziskav še ne obstaja smiselna terapevtska uporaba izvornih celic.
Na področju odraslih izvornih celic pa so se že pokazali rezultati, zato prof. Virt meni, da je ‘v obdobju finančne krize dosti bolj smiselno vlagati v že uspešna področja znanosti, saj tam lahko leži naša prihodnost.’

Moralni teolog kritično ocenjuje veljavne avstrijske zakonske predpise o raziskavah izvornih celic zarodkov. V Avstriji izvornih celic sicer ne smejo pridobivati, lahko pa jih uvozijo. Prof. Virt meni, da je sokriv, če stvar, ki se mu zdi etično sporna, uvozi iz tujine in jo vseeno uporablja.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh