Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prikrajšani mladi ustvarili oltar za papeža

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 09. 2015 / 10:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prikrajšani mladi ustvarili oltar za papeža

Mladi z obrobja so naredili oltar, sedež in ambon za Frančiškovo mašo v New Yorku.

Ko pričakuješ papežev obisk, potrebuješ tri stvari: oltar za voditelja katoliške Cerkve, ob katerem bo obhajal osrednji zakrament vere, ambon, izza katerega bo pridigal o evangeliju, in udoben sedež, na katerem se bo lahko spočil.



Združitev različnih dejavnikov bo v tem primeru gotovo razveselila papeža Frančiška, ki nenehno izraža svojo skrb za uboge in priseljence, obenem pa poudarja, da je bolj naklonjen preprostosti kot blišču: newyorška nadškofija je namreč izbrala skupinico rokodelcev, ki so naredili oltar, ambon in sedež, ki jih bo papež uporabljal med obhajanjem slovesnega bogoslužja na Madison Square Garden v New Yorku 25. septembra letos.

Kardinal Timothy M. Dolan, newyorški nadškof, je povedal, kako so si on in vsi drugi, soudeleženi pri načrtovanju slovesnega bogoslužja, želeli, da bi pohištvo izdelali »ljudje, ki so papežu Frančišku posebej pri srcu« - priseljenci in prikrajšani mladi, »ki premorejo čudovite spretnosti in jih bodo na ta način lahko uporabili v Božjo slavo in v služenju sočloveku«.

Mojstri, ki so izdelovali zgoraj omenjene tri kose sakralnega pohištva, torej prihajajo iz skupin, ki zagovarjajo pošteno plačilo, upoštevajo varnost delavcev in ustrezno izurjenost, kot je poročalo nadškofijsko glasilo Catholic New York. To so skupine, povezane z newyorškimi nadškofijskimi katoliškimi dobrodelnimi organizacijami.

V projektu so sodelovali tudi mladi, ki jim programi omenjenih skupin pomagajo, da uredijo svoje razburkano življenje. William Kelly, pohištveni mojster, nadzoruje in usmerja tri najstnike, ki pripravljajo hrastov oltar in ambon za mašo v New Yorku.

Salezijanski brat Salvatore Sammarco, ki na katoliški šoli mlade uči tesarske obrti, je pojasnil, da mladi delajo po načrtih, ki jih prispeval prireditveni odbor za papežev obisk, ti pa so v skladu s papeževimi željami: bogoslužno pohištvo mora biti »skromno, preprosto in čistih linij«. Kot je pojasnil b. Salvatore, na pohištvu ne bo rezljanih simbolov, prekrito pa bo z belim platnom. »Nič preveč imenitnega ne bo. Kot bi jedel kosilo za malo kuhinjsko mizo, ne pa v jedilnici.«


Delavci, ki pripravljajo sedež, prihajajo iz Mehike, Nikaragve in Dominikanske republike.

Gonzalo Cruz, direktor Don Boskove delavnice, je povedal, da je projekt »izjemno pomemben za nas katoličane. Zagovarjamo namreč pravičnost do delavcev in smo zelo srečni, da smemo biti del tega«.

Poleg pohištva pa sta dve ženi izvezli še purifikatorije za evharistično daritev, s podobo srca in goloba, ki predstavljata Presveto Jezusovo srce in Svetega Duha.

Frank C. s ponosom pripoveduje o svojem delu: »Ponosen sem, da lahko izdelujem oltar in ambon za papeža. To je velika čast, o tem bom lahko pripovedoval svojim otrokom. Tudi moja družina je ponosna name. Srečni so, ker v svojem življenju končno počnem nekaj koristnega.«

Mladi se bodo udeležili maše s papežem Frančiškom, pri kateri bodo v uporabi njihovi leseni izdelki.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh