Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Priložnost imamo zgraditi boljši Haiti, v katerem bodo ljudje v srcu vsega'

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 22. 01. 2010 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Priložnost imamo zgraditi boljši Haiti, v katerem bodo ljudje v srcu vsega'

Povzetek intervjuja s škofom Pierrom Dumasjem, predsednikom Caritas Haiti z dne 20. januarja 2010

Že nekaj dni po potresu je Slovenska Karitas začela z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na Haitiju. Po podatkih z njihove spletne strani so do danes zjutraj zbrali 58.776 evrov. Zbrano pomoč Slovenska Karitas posreduje preko Caritas Haiti, ki jo vodi škof Pierre Dumas. Predsednik Caritas Haiti je v pogovoru, objavljenem na spletni strani mednarodne Caritas, opisal svoje doživljanje katastrofalnega potresa.

'Dan pred potresom sem obiskoval posamezne dele moje škofije. Kadar želim kam priti, moram prečkati kar nekaj rek in v eni od teh sem na vodi videl mehurčke in valove. Odločil sem se, da bom noč preživel v škofijskem centru za usposabljanje Matean blizu morja. Ponoči so se valovi začeli zaletavati v stavbe in pomislil sem: »To je cunami!«

Naslednji dan sem se vrnil v Port-au-Prince in deset minut potem, ko sem stopil iz avtomobila, smo doživeli potres. Prišlo je do velikega poka in hiša je poskočila. Nisem imel časa, da bi prišel ven, preden se je vse pomirilo.

Vsi so prišli ven na ulico. Ena od prvih stvari, ki sem jih naredil, je bila ta, da sem poskušal priti v stik z mojimi sodelavci in jih pomiriti. Rekel sem jim, naj jih ne bo strah in da je to priložnost za našo solidarnost in medsebojno podporo.

V potresu sem izgubil dva in pol meseca staro nečakinjo in svaka. Vsi ti ljudje, ki so umrli, si niso zaslužili, da se njihovo življenje tako hitro zaključi. Za tiste, ki ostajamo, v tem trenutku obstaja le bolečina. To je preizkušnja za vse nas, ki ne bo trajala večno. Preizkušnjo moramo preživeti z vero, tako da bomo lahko iz nje na koncu izšli bolj povezani.

Verjamem, da nam bosta ljubezen in način življenja pomagala pri premagovanju krize in rasti v človečnosti. To nam bo pomagalo, da bomo bolj radodarni, odprti in na voljo drug drugemu, kajti vsi simboli našega sobivanja so bili uničeni. To so bili simboli, ki so nas združevali: katedrala, predsedniška palača, ministrstva, šole, verske skupnosti. Veliko krajev je v ruševinah.

Sedaj moramo začeti graditi znova, da bomo lahko živeli skupaj. To moramo storiti na način, da opravimo s predsodki in diskriminacijo ter zgradimo zaupanje. To je potrebno storiti z graditvijo solidarnosti in odprtosti duha.

Mislim, da nam ta dogodek daje možnost, da se naš država obnovi na drugačen način in da razumemo vezi, ki nas povezujejo.

Soočamo se z mnogimi vprašanji. V tem trenutku je vse povezano z reševanjem, nekega dne pa bo vrsto prišlo tudi vprašanje o obnovi. To ne pomeni, da bomo obnovili stvari tako, da jih bomo vrnili v stanje, kot so bile pred potresom. Namesto tega imamo priložnost zgraditi boljši Haiti, v katerem bodo ljudje v srcu vsega.'

Besedilo so prevedli in priredili v Slovenski Karitas.

Na fotografiji: škof Pierre Dumas

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh