Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primer Bošnjak: osamljen primer ali sistemski način dela?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 03. 2023 / 07:49
Oznake: Politika, Vlada, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2023 / 08:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primer Bošnjak: osamljen primer ali sistemski način dela?
UKC Ljubljana bo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu posredoval vso dokumentacijo. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Primer Bošnjak: osamljen primer ali sistemski način dela?

Po razkritju, da je operiral tujo državljanko, ki mu je morala – ob plačilu operacije bolnišnici – nakazati še dodatnih 6000 evrov, je predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Roman Bošnjak podal odstopno izjavo, ostaja pa nevrokirurg.

Kot je primer, ki je nakazal na sum korupcije v zavodu, pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, je bila mlajša bolnica iz Severne Makedonije sredi januarja sprejeta v kliničnem centru in operirana. Šlo je za kompleksno operacijo tumorja v predelu srednjega ušesa, zdravljenje je potekalo uspešno, bolnico pa so 22. februarja z izboljšanim stanjem odpustili v domačo oskrbo, je opisal. Po Jugovih besedah je bila bolnica obravnavana v sklopu samoplačniških storitev, je poročala STA.

S 27.700 na 34.000 €

Izdali so ji predračun z ocenjenim zneskom zdravljenja v višini okoli 27.700 evrov z upoštevanjem operativne postavke za štiriurni poseg, ki pa je nato trajal šest ur, končni račun zdravljenja je zato poskočil na 34.000 €. Predračun je družina bolnice poravnala že pred opravljenim posegom, plačala pa je tudi že razliko 6000 € do končnega zneska zdravljenja. Po poročanju POP TV je Bošnjak družini bolnice zaračunal še honorar v višini 6000 €, ki ga je družina bolnice nakazala na bančni račun agencije v Hongkongu. Kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Medicinska konzultacija in svetovanje

»V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI-slike, izvide v tujem jeziku …, opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino,« je Bošnjak zapisal v pojasnilu. A, kot so opozorili na POP TV, je v e-sporočilu plačilo honorarja predlagal sam. Po Jugovih navedbah zahtevne samoplačniške operacije v UKV niso pogoste, pri tako kompleksnih primerih tudi ni nenavadno, da z družino komunicira lečeči zdravnik, kot je bil tudi v tem primeru.


V. d. predstojnika Borut Prestor

Roman Bošnjak je sicer v petek podal odstopno izjavo, saj »ne želi kakor koli kompromitirati procesa obravnave postopka«. Jug je odstopno izjavo sprejel in kot v. d. predstojnika imenoval Boruta Prestorja, z Bošnjakom pa bodo, ko se vrne iz tujine, »opravili temeljit razgovor«, primer bo obravnaval tudi strokovni svet. Na UKC se je že obrnil tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki bo dobil vso dokumentacijo. »Ne moremo kar enostavno govoriti, da je prišlo do kaznivega dejanja,« je poudaril Jug in dodal, da bodo, če bodo ugotovili kakršna koli kazniva dejanja, tudi ustrezno ukrepali.

Ničelna toleranca do spornih ravnanj

Zdravniška zbornica Slovenije je v sporočilu za javnost pozvala k čim prejšnji preiskavi in razjasnitvi dogodkov. »Praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, mora pa biti izpeljana zakonito in transparentno. Zagovarjamo ničelno toleranco do spornih ravnanj in smo že sprožili postopke za razjasnitev dogajanja, hkrati bomo nudili državnim organom vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera,« so zapisali na Zdravniški zbornici Slovenije.


Odprta Pandorina skrinjica

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC zadevi prišli do dna, obenem bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela – v primeru drugega bodo v UKC odredili izredni upravni nadzor. Če bo treba, bo ministrstvo tudi oblikovalo enotna navodila, kako naj se v javnih zdravstvenih zavodih opravljajo samoplačniške storitve. »Gre za nedopustno dejanje. Očitno smo odprli Pandorino skrinjico potencialno izjemno težkega koruptivnega tveganja in dejanja,« je še poudaril minister.

Žvižgači vedno potegnejo kratko

Vodja vladnega strateškega sveta za zdravstvo, kirurg Erik Brecelj, pa je v pogovoru za Siol izpostavil, da se bodo korupcijska dejanja dogajala vse dotlej, dokler ne bodo posamezniki, ki opozarjajo na korupcijo, ustrezno zaščiteni. Po njegovem žvižgači v Sloveniji vedno potegnejo kratko, tisti pa, ki se jim očita korupcija, se običajno izmažejo brez posledic. Žvižgače bi morali zaščititi tisti, ki so to po zakonu dolžni storiti: »Vodstva podjetij in organizacij, kjer se nečednosti dogajajo, pa tudi inštitucije, ki jih imamo prav z namenom odkrivanja koruptivnih in nepoštenih dejanj.«

Janša: Tarča in Golob sekata mimo

Včeraj pa se je na Twitter profilu oddaje Tarča (TVS1) pojavil zapis, da je po njihovih informacijah politik, ki ga je predsednik vlade dr. Robert Golob navajal v povezavi s kirurgom Bošnjakom, nekdanji premier Janez Janša, saj da naj bi bila njegova soproga Urška Bačovnik Bošnjakova nečakinja. Janša je zapisano kategorično zavrnil: »Tako Tarča kot Robert Golob sekata mimo. Moja soproga NI nečakinja Romana Bošnjaka oziroma njegova bližnja sorodnica. Res pa je njena mama njegova daljna sorodnica. Sam pa sem z njim povezan manj, kot je Golob povezan z bivšimi od svoje spremljevalke Tine Gaber, zato naj ne trosi neumnosti po TV-studiih.«

Nalaganje
Nazaj na vrh