Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primer Rupnik: preiskava v Vatikanu se nadaljuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2024 / 09:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primer Rupnik: preiskava v Vatikanu se nadaljuje
V Vatikanu trenutno preučujejo zbrano dokumentacijo o primeru Rupnik. FOTO: arhiv Družine

Primer Rupnik: preiskava v Vatikanu se nadaljuje

Vatikanski Dikasterij za nauk vere v imenu papeža Frančiška nadaljuje preiskavo obtožb proti slovenskemu duhovniku in umetniku Marku Rupniku, nekdanjemu jezuitu, ki je bil iz reda izključen junija 2023 ter je obtožen duševne in spolne zlorabe redovnic.

Dikasterij za nauk vere »je bil v zadnjih nekaj mesecih v različnih oblikah v stiku z ustanovami, vpletenimi v primer, da bi pridobil vse razpoložljive informacije o dogajanju«, so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili z vatikanskega tiskovnega urada: »Zdaj, ko je bil obseg iskanja razširjen na ustanove, s katerimi stik prej ni bil vzpostavljen, in ko so bile prejete najnovejše informacije, bo treba preučiti zbrano dokumentacijo, da bi ugotovili, kateri postopki so možni in primerni.«

Preberite tudi: Rupnikovi žrtvi, Slovenka in Italijanka, javno spregovorili

Papež je 27. oktobra 2023 naročil Dikasteriju za nauk vere, naj preuči obtožbe proti Rupniku, in se odločil, da prekliče zastaralni rok ter omogoči sojenje. Malo pred tem je Papeška komisija za zaščito mladoletnih septembra lani Frančiška opozorila na dejstvo, da so pri obravnavi primera obstajale »resne težave« in »pomanjkanje bližine žrtvam«.

Sedež Dikasterija za nauk vere v Rimu. FOTO: Vatican Media

Dve nekdanji redovnici, domnevni Rupnikovi žrtvi, sta včeraj na tiskovni konferenci v Rimu predstavili obtožbe proti slovenskemu duhovniku. Danes 59-letna Italijanka Gloria Branciani, ki je do leta 1994 pripadala Skupnosti Loyola, je prijavila več primerov Rupnikovih zlorab v mladosti, vključno s telesnimi, duševnimi in spolnimi zlorabami. Mirjam Kovač iz Slovenije je govorila o »duhovni zlorabi in zlorabi vesti«.

Nekdanji redovnici sta poudarili, da jima ni do »osebnega maščevanja«: »Odpustila sem sebi in odpustila sem Rupniku.«

Obe ženski sta poudarili, da upata na »resnico in priznanje storjene krivice«. Kot sta dejali, jima ni do »osebnega maščevanja«. »Odpustila sem sebi in odpustila sem Rupniku,« je pojasnila Brancianijeva in znova izrazila upanje, da bosta »resnica in krivica, storjena vsem žrtvam, naposled priznani«.

Nalaganje
Nazaj na vrh