Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rupnikovi žrtvi, Slovenka in Italijanka, javno spregovorili

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 02. 2024 / 13:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rupnikovi žrtvi, Slovenka in Italijanka, javno spregovorili
Žrtvi, ki sta domnevne zlorabe Marka Rupnika prijavili, sta nekdanji redovnici, Slovenka Mirjam in Italijanka Gloria. FOTO: arhiv Družine/K. H.

Rupnikovi žrtvi, Slovenka in Italijanka, javno spregovorili

Domnevni žrtvi nekdanjega jezuita Marka Rupnika sta prvič javno spregovorili o svojih izkušnjah s slovenskim duhovnikom.

Mirjam in Gloria sta nekdanji članici Skupnosti Loyola, na svoji spletni strani poroča italijanska Ansa. Kot sta pojasnili na današnji tiskovni konferenci, so se sestre v skupnosti poznale med seboj: »Bile smo mlada dekleta, polna idealov, vendar so bili prav ti ideali skupaj z našo vzgojo v pokorščini izkoriščeni za zlorabe različnih vrst: vesti, moči, duhovne, duševne, telesne in pogosto tudi spolne.« Sestre so se soočale »z gumijastim zidom«, kot pravijo, zdaj pa »naj se ta zid poruši«.

Rupnik je vstopil v moj duhovni svet in preoblikoval celo moj odnos z Bogom, vstopil je z avtoriteto duhovnega očeta, spovednika in tudi kot porok karizme nastajajoče skupnosti.

Žrtvi, ki sta domnevne zlorabe prijavili, sta nekdanji redovnici, slovenska in italijanska. Italijanka Gloria je povedala svojo zgodbo iz časa, ko je kot mlada študentka medicine v Rimu spoznala Rupnika: slovenskega jezuita so že takrat priporočali kot »duhovnega očeta«. Gloria se je po lastnih navedbah »sprva počutila zmedeno, ker je Rupnik vstopil v moj duhovni svet in preoblikoval celo moj odnos z Bogom, vstopil je z avtoriteto duhovnega očeta, spovednika in tudi kot porok karizme nastajajoče skupnosti«.

»Resnična zloraba vesti«

Zgodba je sestavljena iz zlorab, je pojasnila Italijanka, predvsem pa je šlo za »resnično zlorabo vesti«, v kateri sta prevladovala »manipulacija in plagiatorstvo«. Po njenih besedah je »Rupnik sposoben manipulirati z mnogimi ljudmi okoli sebe, saj je ustvaril zelo široko mrežo konteksta in to je bil kontekst zlorabe«.

Danes smo povedale svojo zgodbo, naša želja je, da se prizna resnica, krivica, ki smo jo utrpele, da se nam omogoči tudi prepoznavnost, ker nas je veliko, vendar od nas zahtevajo, da smo tiho ...

»Danes smo povedale svojo zgodbo, naša želja je, da se prizna resnica, krivica, ki smo jo utrpele, da se nam omogoči tudi prepoznavnost, ker nas je veliko, vendar od nas zahtevajo, da smo tiho, da na nek način izginemo, jemljejo nam verodostojnost in to ni več sprejemljivo,« je povedala Gloria, ena od dveh nekdanjih redovnic Skupnosti Loyola, ki sta danes na tiskovni konferenci javno spregovorili o svoji izkušnji duševne in spolne zlorabe, povzročene s strani jezuitskega duhovnika Marka Rupnika.

Gloria je ob koncu tiskovke odgovorila na vprašanje, kaj želi sporočiti svetemu očetu na današnji dan, na peto obletnico vrha o spolnih zlorabah, ki ga je februarja 2019 v Vatikanu sklical papež Frančišek: po besedah obeh nekdanjih redovnic, ki sta se odločili, da spregovorita v javnosti, je bilo v skupnosti v preteklih letih od skupno 40 članic zlorabljenih okoli 20 redovnic.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh