Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razpustili Skupnost Loyola (in kaj ima s tem M. I. Rupnik)

Za vas piše:
M. P.
Objava: 15. 12. 2023 / 12:33
Oznake: Redovnica
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razpustili Skupnost Loyola (in kaj ima s tem M. I. Rupnik)
Znak skupnosti Loyola

Razpustili Skupnost Loyola (in kaj ima s tem M. I. Rupnik)

Sestre Skupnosti Loyola (nekatere so se pridružile preko spleta) so se včeraj v Ljubljani srečale s papeškim delegatom p. Amadeom Cencinijem in njegovima sodelavcema p. Viktorjem Papežem in s. Mariso Adami. Sestram so sporočili, da bodo Skupnost Loyola razpustili. Vzrok so resne težave, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja.

Z Nadškofije Ljubljana so sporočili, da so sestram iz Skupnosti Loyola včeraj predstavili odlok Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Odlok, ki ga je dikasterij izdal 20. oktobra 2023, določa razpustitev Skupnosti Loyola v roku enega leta. 

Kdo so (bile) sestre v Skupnosti Loyola?

Skupnost Loyola je ustanovila s. Ivanka Hosta, ob nastanku pa je pomembno vlogo v Skupnosti imel nekdanji jezuit Marko Ivan Rupnik. Bil je njihov spovednik in duhovni vodja skupnosti. Že ime skupnosti nakazuje, da je v njej močno vlogo imela jezuitska duhovnost, saj je bil sv. Ignacij Lojolski ustanovitelj jezuitov. 

Sestre so prve zaobljube razpoložljivosti Pastirju izrekle 1. januarja 1991 pred nadškofom dr. Alojzijem Šuštarjem, kasneje pa pred njegovimi nasledniki, saj so kot redovna skupnost skupnost škofijskega prava ljubljanske nadškofije. Njihov predstojnik je torej aktualni ljubljanski nadškof in metropolit. 

Leta 1994 je Vatikan potrdil konstitucije Skupnosti Loyola, ki določajo poslanstvo in način življenja Skupnosti. V njih je zapisano, da želijo sestre skupaj z ljudmi "romati skozi veselje in stiske, zaupajoč, da bo Očetova velika naklonjenost in dobrota dvignila v vstajenje vsakega človeka in vse ljudi," je navedeno na spletni strani Škofije Novo mesto. Matična hiša Skupnosti Loyola je v Apneniku (župnija Šentjernej), generalna pa v Rimu. Sestre prihajajo iz petih narodnosti. 

Ena od najbolj prepoznavnih sester iz skupnosti je dr. Alenka Arko, ugledna profesorica teologije, ki je tudi članica Mednarodne teološke komisije. V medijih se večkrat pojavlja tudi s. Mirjam Cvelbar, ginekologinja z ugovorom vesti in gonilna sila vsakoletnega Tedna za življenje.

Kako je prišlo do razpustitve Skupnosti?

Kot so sporočili z Nadškofije Ljubljana, je do razpustitve privedlo sosledje dogodkov, ki so bili povezani z odkritjem zlorab s strani Marka Ivana Rupnika. 

Ob 25-letnici potrditve konstitucij Skupnosti Loyola je leta 2019 ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM opravil vizitacijo v Skupnosti Loyola.  Ob zaključku vizitacije februarja 2020 je z rezultati seznanil pristojni rimski dikasterij. Ker so ugotovili, da v Skupnosti Loyola ni vse zgledno in ker je imela Skupnost Loyola svojo generalno hišo v Rimu, je Dikasterij zadevo predal rimski škofiji. Imenovan je bil komisar, in sicer so oktobra 2020 za izrednega vizitatorja imenovali jezuita p. Daniela Libanorija. 

Težave v Skupnosti Loyola

Februarja letos je p. Libanori za francoski medij La Croix International povedal: »Na prvi pogled je šlo za resen medgeneracijski spor, ki je zahteval reformo statuta skupnosti. Med svojimi srečanji s temi 45 redovnicami pa so se v individualnih razgovorih začela pojavljati pričevanja o dejanjih patra Rupnika pred letom 1993, najprej v prikritih namigih, kasneje pa v jasnih pripovedih. To je bil resničen razlog za njihov razkol: nekatere so zapustile skupnost, druge so še naprej trpele, saj nikoli niso mogle računati na strokovno pomoč, ki bi jim pomagala premagati travmo.«

Na podlagi pričevanj, ki jih je slišal od sester Skupnosti Loyola, se je srečal z dvema medsebojno povezanima težavama: notranji razkol v skupnosti in breme, ki so ga dolgo nosile številne redovnice: »Sestre, ki so se pridružile skupnosti po letu 1993, niso vedele za to, kar se je zgodilo, vendar so živele zaprto, kot da bi se branile pred vsakimi motnjami.« Dejal je, da mu je soočenje z dejstvi, čeprav so boleča, pomagalo, da jim je omogočil videti njihovo zgodbo v luči resnice.

Preberite tudi: Jezuit p. Libanori: Odkritje Rupnikovih zlorab je sprožila preiskava, ki jo je naročil nadškof Zore

Prijavile zlorabe: jim bodo končno prisluhnili?

Decembra lani so v javnost prišle obtožbe nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih Rupnik v letih 1992–1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, Dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper p. Rupnika že zastarale, zato so primer v lanskem oktobru zaprli. 

Obtožbe zoper Marka Ivana Rupnika kljub vsemu niso potihnile, pač pa so se pojavljale vedno nove. Nekatere njegove žrtve iz Skupnosti Loyola so se izpostavile tudi poimensko in konkretno spregovorile o zlorabah, ki so jih doživele. 

Pred kratkim, 27. novembra, je vatikanski tiskovni urad sporočil, da je papež odpravil zastaranje Rupnikovega primera in odredil novo preiskavo, za katero je pooblastil vatikanski Dikasterij za nauk vere. »Papež je trdno prepričan: če se mora Cerkev iz sinode česa naučiti, je to, da je treba pozorno in sočutno prisluhniti tistim, ki trpijo, predvsem tistim, ki se počutijo odrinjene na rob Cerkve,« so zapisali v sporočilu. 

Odlok o razpustitvi se mora izvršiti v enem letu

P. Libanori je po večkratnih pogovorih z vsemi sestrami napisal sklepno poročilo, ki ga je predal predstojniku Skupnosti Loyola nadškofu Stanislavu Zoretu. Ta ga je septembra 2022 preko Apostolske nunciature poslal na Dikasterij za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Preberite tudi: Nadškof Zore o primeru Rupnik in skupnosti Loyola: Vedno in povsod poiskati resnico

Leto dni kasneje, 20. oktobra 2023, je pristojni Dikasterij zaradi resnih težav, ki zadevajo izvrševanje avtoritete in načina skupnega življenja, izdal odlok o razpustitvi Skupnosti Loyola. Dikasterij je določil, da se mora odlok izvršiti v enem letu.

Sankcionirana tudi s. Ivanka Hosta

Iz disciplinskega odloka, ki ga je delno objavil portugalski medij 7 Margens, lahko razberemo, da je p. Libanori disciplinsko kaznoval tudi ustanoviteljico skupnosti s. Ivanko Hosta, ki živi na Portugalskem. Zaradi njenega vedenja v Skupnosti Loyola ji je junija letos izdal uradni opomin zaradi njenega stila vodenja, ki "škoduje dostojanstvu in pravicam vsake izmed redovnic, ki je del skupnosti". 

P. Libanori se je umaknil

P. Libanori se je po informacijah medija 7 Margens umaknil s primera Skupnosti Loyola, saj je zaključil svoje raziskovanje. Zadevo sta prevzela p. Amadeo Cencini, profesor psihologije na papeški univerzi Gregoriana, in redovnica s. Marisa Adami iz skupnosti Sester svete družine. 

Cencini že ima izkušnje z vodenjem redovnih skupnosti, ki se morajo razpustiti, saj je vodil primer skupnosti Bose, iz katere se je moral umakniti njen ustanovitelj Enzo Bianchi. Skupaj s s. Mariso Adami pa sta leta 2021 opravila kanonično vizitacijo skupnosti Regina Pacis v Veroni, ki ji je prav tako sledila razpustitev. 


Nalaganje
Nazaj na vrh