Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Enzo Bianchi mora zapustiti samostan Bose

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2020 / 10:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2020 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Enzo Bianchi mora zapustiti samostan Bose

Vatikan: ustanovitelju skupnosti bodo na podlagi apostolske vizitacije odvzete tudi vse funkcije.

Foto: splet / Wikipedia

77-letni Enzo Bianchi, eden najbolj znanih italijanskih duhovnih piscev, mora zapustiti samostansko skupnost Bose, ki jo je sam ustanovil. Kot poroča Radio Vatikan, je skupnost v teh dneh oznanila rezultate apostolske vizitacije, poleg Bianchija pa se morajo iz samostana odseliti še tri druge osebe. Vzrok za takšno odločitev Vatikana so napetosti med ustanoviteljem in zdajšnjim predstojnikom samostana Lucianom Maniardijem, ki je bil leta 2017 izbran za prvega Bianchijevega naslednika.

Odlok o selitvi štirih članov samostanske skupnosti je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin s posebno odobritvijo papeža Frančiška, podano po »dolgotrajnem in pozornem razločevanju« na podlagi apostolske vizitacije, ki se je zaključila januarja letos. Bianchiju in trem drugim članom skupnosti bodo odvzete tudi vse funkcije.

Samostanska skupnost Bose, ki jo je leta 1965 ustanovil mladi ekonomist Bianchi pod vtisom študentskega gibanja in drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965), velja za nov razcvet samostanskega življenja v Katoliški cerkvi. Skupnost moških in ženskih članov povezuje izročila zahodnega in vzhodnega meništva, obenem pa se je uveljavila tudi kot ekumensko središče. Bianchijevi zapisi o duhovnosti so v Italiji izredno priljubljeni.

Kot so ta teden sporočili na spletni strani samostana, so bili decembra lani in januarja letos deležni apostolske vizitacije zaradi notranjih napetosti med člani skupnosti, po odločitvi Vatikana pa torej samostan zapuščajo ustanovitelj Bianchi, dva sobrata in sestra. Trenutno v samostanu sicer živi okoli 90 moških in žensk iz šestih držav. Bianchi je svetovalec Papeškega sveta za ekumenizem ter član vatikanskega Odbora za kulturno sodelovanje z vzhodnimi Cerkvami.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh