Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primož Krečič: »Prejeta nagrada je priznanje in obveza«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 01. 2022 / 10:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primož Krečič: »Prejeta nagrada je priznanje in obveza«
Koprski stolni župnik Primož Krečič je postal osebnost Primorske za leto 2021. FOTO: Tatjana Splichal

Primož Krečič: »Prejeta nagrada je priznanje in obveza«

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z zavzeto ekipo sotrudnikov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici.

Zmagovalca in prejemnika zlatega jabolka so razglasili v četrtek, 13. januarja, v posebni oddaji Radia Koper-Capodistria, o čemer smo na naši spletni strani že poročali. Koprskega župnika smo ob tej priložnosti prosili za kratek komentar in mu ob prejemu nagrade čestitali tudi iz spletnega uredništva Družine. 

»Veselje, da so ljudje prepoznali naše delo in trud« 

Ob prejemu nagrade »me prevzema veselje, da so ljudje prepoznali delo, ki ga skupaj opravljamo. Zaznati je odprtost, da se nekaj gradi, da se povezujemo, da uresničujemo poslanstvo, ki smo ga dobili in ki nam je zaupano,« nam pove Primož Krečič. O tem, ali bo med prejemniki nagrade ravno on, se ni kaj dosti spraševal, pravi. »So pa mnogi sodelavci in prijatelji veliko naredili in se jim za to zahvaljujem, da so se tako zavzeli.« 

Nove orgle v koprski stolnici. FOTO: Tatjana Splichal

»Priznanje in obveza«

»Prav gotovo je prejeta nagrada priznanje in obveza, da gremo naprej – po poti človeškosti, povezave umetnosti in duhovnosti. Še bolj kot priznanje pa prejeto nagrado sam vidim kot neko obvezo tudi za naprej. Prehojena pot je bila očitno pravilno zastavljena, da smo gradili življenje v župniji, tako duhovno življenje, kot življenje za obrobne skupine, za ljudi, ki so ogroženi, posebno brezdomci, bolniki, ljudje, ki so osamljeni,« je prepričan koprski župnik. 

Umetnost je stična točka, ki nas vse povezuje. (Primož Krečič)

Tudi v prihodnje različnih projektov ne bo manjkalo 

»Zelo pomembno se mi zdi spodbujanje kulturnega življenja v župniji, v stolnici petje zbora in druge oblike kulturnega udejstvovanja. Pa tudi povezava z zdravo tradicijo, ki je krščanska. Tukaj bi izpostavil projekt, ki smo ga v mestu skupaj izpeljali. To je bil projekt Carpaccio 500, ob 500-letnici znane Carpaccijeve slike, kjer smo se lepo povezali z različnimi umetnostnimi ustanovami in strokovnjaki ter skupaj izpeljali ta projekt in poudarili pomen te slike oziroma te bogate zapuščine, ki je – lahko rečemo – svetovnega pomena.«

»Drugi projekt, ki je zdaj v teku, pa je projekt Koper – Capodistria 1500, kajti leta 2024 bo minilo 1500 let od prihoda škofa sv. Nazarija v Koper in 1500 let korenin oz. krščanske kulture v mestu. Pripravljamo povzetek tega časa – jaz temu pravim "korenine" –, da bi zmogli graditi z upanjem in pozitivnim pogledom tudi v prihodnosti. Povezati staro izkušnjo z novimi spoznanji. Tukaj ima gotovo umetnost velike možnosti, ker jo vsi razumejo, ker je presežna in nas dela bolj človeške. Se mi zdi, da je to tista stična točka, ki nas vse povezuje. Podobno, kot smo bili povezani pri orglah,« zaključi naš sogovornik. 


Nalaganje
Nazaj na vrh