Zapri
Iskanje

Pripetljaj v Atenah: pravoslavni duhovnik papeža obtožil za »krivoverca«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 12. 2021 / 10:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2021 / 16:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pripetljaj v Atenah: pravoslavni duhovnik papeža obtožil za »krivoverca«

Pripetljaj v Atenah: pravoslavni duhovnik papeža obtožil za »krivoverca«
Papež Frančišek in grški pravoslavni nadškof v Atenah, Hieronim II. FOTO: Vatican Media
Med papeževim obiskom v grški prestolnici je včeraj prišlo do neljubega pripetljaja: ob prihodu svetega očeta na sedež pravoslavnega nadškofa Hieronima II. je starejši pravoslavni duhovnik Frančiška jasno in glasno ozmerjal s »krivovercem«.

Varnostniki so moža nemudoma odstranili s prizorišča, poroča avstrijski Kathpress. V Grški pravoslavni cerkvi je še vedno živih precej predsodkov do voditelja Katoliške cerkve oz. na splošno do vseh nepravoslavnih Cerkva.

Nadškof Hieronim je moral pred Frančiškovim prihodom odločno zavrniti celo javni protest nekega škofa.

Sobotni dogodek pa ni bil edini »izgred« pravoslavnih duhovnikov pred papeževim obiskom. Nadškof Hieronim je moral pred Frančiškovim prihodom odločno zavrniti celo javni protest nekega škofa. Metropolit iz Konitse na meji z Albanijo, Andreas Trembelas, je v uradnem dopisu vodstvu Pravoslavne cerkve v Grčiji izrazil »ostro nasprotovanje do obiska krivoverca Frančiška«. 

Če upoštevamo daljše časovno obdobje, pa se je ekumenska odprtost v Grčiji v zadnjih letih vsekakor precej povečala. Ob obisku Janeza Pavla II. leta 2001 so bila nasprotovanja pravoslavnih duhovnikov in grškega naroda dosti bolj množična, tedanji nadškof Christodoulos Paraskevaidis pa je očitno zavračal srečanje s Petrovim naslednikom, čeprav se je njegov obisk nazadnje izkazal za izredno pozitivno izkušnjo.

Vrhunci prvega dne papeževega obiska v Grčiji

Vatikanski mediji pa so tradicionalno pripravili kratek video povzetek najpomembnejših trenutkov prvega dne papeževega obiska v Grčiji: Frančišek je stopal po sledeh papeža Janeza Pavla II., ki je to deželo kot prvi papež obiskal po več kot 1.200 letih. Med vrhunci sobotnega dogajanja so bili srečanje s predstavniki grških političnih in civilnih oblasti, obisk pri Hieronimu II., nadškofu Aten in vse Grčije, ter srečanje s katoliškim občestvom v atenski stolnici sv. Dionizija.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh