Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (2. - 8. september)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 02. 09. 2023 / 00:30
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2023 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (2. - 8. september)
Prizor iz filma Mandarine. FOTO: Zajem zaslona

Priporočamo: filmi, ki si jih je vredno ogledati (2. - 8. september)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

10 stvari pred razhodom (10 Things We Should Do Before We Break Up)

Romantična drama, ZDA, 2020

Planet TV v soboto, 2. septembra, ob 20.00

Režija: Galt Niederhoffer. Igrajo: Christina Ricci , Hamish Linklater , Mia Sinclair Jenness

Abigail je mati samohranilka, ki spozna Bena. Zelo sta si všeč, a takoj imata občutek, da jima ni namenjena dolgotrajna veza. Skupaj napišeta seznam desetih stvari, ki jih morata storiti, preden se bosta razšla. Tako se podata na niz dogodivščin, medtem pa skušata ugotoviti ali naj ostaneta skupaj. Nekonvencionalna družinska drama.


Kalne vode (Dark Waters)

Ameriški film, 2019

TV SLO 2 v soboto, 2. septembra, ob 20.05

Režija: Todd Haynes. Igrajo: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman

Po resničnih dogodkih posneta in srh vzbujajoča drama o odvetniku, ki je v imenu zastrupljenih prebivalcev zaradi dolgotrajne zgodovine onesnaženja okolja z nevarnimi nenadzorovanimi kemikalijami vložil tožbo proti veliki ameriški korporaciji. Robert Bilott je ugleden korporacijski odvetnik, ki je vso kariero posvetil zastopanju velikih podjetij kemične industrije. Nekega dne pride k njemu v pisarno moški s trditvijo, da je vse mesto onesnaženo s kemičnimi stranskimi proizvodi, kar pogubno vpliva na živali in ljudi. Robert gre v majhno mesto raziskat stanje in dojame, kakšne posledice pušča kemična industrija na ljudeh in okolju, ter tudi dejstvo, da so vsa poročila kemičnih podjetij, njegovih dotedanjih strank, prirejena. Kot poznavalec stanja vloži tožbo proti enemu največjih ameriških podjetij, da bi dokazal, da že 40 let prikriva informacije o zastrupljanju pitne vode. Da bi razkril skrivnosti vplivnežev, se Robert spusti v pravno vojno, za zadostitev pravice pa tvega kariero, družino in lastno življenje.


Mandarine (Mandariinid)

Gruzijsko-estonski film, 2013

TV SLO 1 v soboto, 2. septembra, ob 22.20

Režija: Zaza Urushadze. Igrajo: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi

Izjemen protivojni film, katerega zgodba je postavljena na začetek devetdesetih let, med državljansko vojno v Gruziji, je bil leta 2015 nominiran tako za oskarja kot za zlati globus.
Leto 1992, Gruzija. Prebivalci abhaške regije bi se radi odcepili od matične države, zato izbruhne krvava vojna, v katero so močno vpletene tudi sosednje države. Še od časov Stalinovih čistk med gruzijskimi gorami živi estonska manjšina. Večina prebivalcev se je po razpadu Sovjetske zveze vrnila v domovino, v eni od vasi pa sta ostala ostarela Ivo in Margus. Čakata, da dozorijo mandarine, nato bo vsaj Margus odšel za rojaki. Čeprav se ju abhazijsko-gruzijski konflikt ne tiče, spopad, ki poteka blizu njune kmetije, prizadene tudi njiju. Na bojišču namreč obležita dva ranjenca, pripadnika različnih strani. Ivo ju vzame v svojo hišo, neguje in ju reši gotove smrti. Kako se bosta moža odzvala, ko bosta spet pri močeh in bosta znova lahko vihtela puško?


Judy (Judy)

Angleški film, 2019

POP TV v soboto, 2. septembra, ob 0.25

Režija: Rupert Goold. Igrajo: Renee Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon

Pozimi leta 1968 legendarna igralka in pevka Judy Garland prispe v London, da bi nastopila v znamenitem klubu The Talk of the Town. Minilo je 30 let, odkar je v Čarovniku iz Oza s pesmijo Over the Rainbow zablestela v vlogi mlade Doroteje. Med pripravami na nastop in pogajanji z upravo kluba Judy očara tamkajšnje glasbenike ter obuja spomine s prijatelji in oboževalci. Ko spozna Mickeya Deansa, z njim začne burno romanco in obeta se mu, da bo postal njen peti mož. Vendar je Judy krhka in ranljiva. Potem ko je delala 45 let – od svojega drugega leta – je utrujena in izčrpana, preganjajo jo spomini na ukradeno otroštvo, ki ji ga je vzel Hollywood. Želi si predvsem to, da bi bila spet doma s svojimi otroki. Ali je v njej še dovolj moči, da nadaljuje?


Spider-man: daleč od doma (Spider-Man: Far From Home)

Ameriški film, 2019

Kino v nedeljo, 3. septembra, ob 20.00

Režija: Jon Watts Igrajo: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Marisa Tomei

Peter Parker se tokrat skupaj s prijatelji odpravi na šolski izlet v Evropo. Čeprav načrtuje, da si bo zgolj ogledoval znamenitosti Benetk, Londona in Pariza, se dogodki obrnejo povsem drugače - njegov oddih prekine nevarni Mysterio. Še dobro, da je v kovčku tudi njegova Spider-Man preobleka. Ga bo pogumni junak uspel zaustaviti, preden bo prepozno?


Obveščevalna (Central Intelligence)

Ameriški film, 2016

Kanal A v nedeljo, 3. septembra, ob 20.00

Režija: Rawson M. Thurber. Igrajo: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Aaron Paul, Amy Ryan, Jason Bateman

Zabavna akcija o dveh prijateljih, ki morata rešiti svet pred kriminalci. Bob je bil v mladih letih zasmehovan na vsakem koraku, toda postal je neustrašni agent CIE, ob vrnitvi na šolsko obletnico pa znova naveže stik s starim prijateljem Calvinom. Ta je postal umirjeni računovodja, vendar pogreša stare divje pustolovščine. Kljub temu ne računa, da mu bo druženje z Bobom povsem spremenilo življenje, saj se nenavadni par zaplete v divji obračun s kriminalci, kjer Bob skrbi za divje uničevanje, Calvin pa za nenehno zabavno nerganje.


Prezaposlena (Full Time)

Francoski film, 2021

TV SLO 1 v sredo, 6. septembra, ob 20.10

Režija: Eric Gravel. Igrajo: Laure Calamy, Anne Suarez, Geneviève Mnich, Nolan Arizmendi, Sasha Lemaitre Cremaschi, Cyril Gueï, Lucie Gallo, Agathe Dronne, Mathilde Weil

Drama. Julie je samohranilka, ki ima dva šoloobvezna otroka in živi na pariškem podeželju, službo pa ima v luksuznem hotelu v centru Pariza. Zelo se mora truditi in biti organizirana, da njeno življenje teče brez težav. Odvisna je od preživnine bivšega moža, ki pa se ne javlja na telefon. Potrebuje tudi pomoč starejše sosede, ki ji nudi varstvo otrok, kadar mora iti v Pariz. In navsezadnje je odvisna od pretočnosti prometa, ki je v metropoli vedno poseben izziv. Julie je zaposlena kot vodja čistilk v hotelu, hkrati pa se dogovarja za novo, bolje plačano in bolj pomembno delo. Toda prav na dan razgovora za novo službo v Parizu izbruhne stavka, avtobusov in vlakov naenkrat ni … Krhkemu ravnovesje, ki ga je Julie vzpostavljala vsak dan posebej, grozi, da se bo porušilo. Toda Julije mora opraviti razgovor, mora kupiti trampolin za sinov rojstni dan, mora narediti to in ono, da preživi, da ne propade …


Dinozavri – zvezdniki dražb (Jurassic Cash)

Francoska dokumentarna oddaja

TV SLO 2 v četrtek, 7. septembra, ob 19.55

Režija: Xavier Lefebvre

Nekateri ljudje zbirajo umetniška dela, so pa tudi taki, ki radi zbirajo okostja dinozavrov. To so predvsem bogataši, ki v svojih razkošnih hišah hranijo zasebne zbirke okostij dinozavrov in so na dražbah zanje pripravljeni odšteti vrtoglave vsote. Dokumentarni film prikaže prodajo največjega triceratopa na svetu, Big Johna, na dražbi v Parizu in cvetoč posel s fosili dinozavrov. Vendar znanstveniki opozarjajo, da tovrstna zbirateljska strast ni brez posledic na znanost. Bodo muzeji ostali brez okostij dinozavrov, ki so bila od nekdaj navdih za mnoge generacije paleontologov?


Nalaganje
Nazaj na vrh