Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25.–31. maj)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 25. 05. 2024 / 00:25
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2024 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25.–31. maj)
FOTO: Pexels

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (25.–31. maj)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (25.–31. maj) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Veliko pomeni, če se v kraju počutiš lepo

Naš gost

Radio Ognjišče, v soboto, 25. 5., ob 17.00

Jure Sešek je k pogovoru povabil pedagoginjo in dolgoletno organizatorico uglednega Festivala Radovljica Marijo Kolar. Večkrat je bila nagrajena za izjemno delovanje na glasbenem, festivalskem in pedagoškem področju, domača občina jo je nagradila z nazivom častne občanke, strokovna javnost pa je v letih njenega delovanja občudovala uspehe, ki so Radovljico in njen festival risali na zemljevid festivalskega sveta. Več kot štirideset let je poučevala v Glasbeni šoli Radovljica, vodila otroški zbor in med prvimi v Sloveniji uvedla delo s predšolskimi otroki. Gostja sporoča, da ji v življenju res veliko pomeni, če se v kraju, kjer živiš in deluješ, počutiš lepo. Pravi: »Lepo in prav je, da si spoštovan in da tudi sam spoštuješ ljudi okrog sebe.« Vse omenjeno ji je dano od tistega časa pred več kot šestdesetimi leti, ko se je kot mlada učiteljica glasbe iz Ljubljane prvič prišla v Radovljico. Pravi, da ji ta lep del Gorenjske veliko pomeni. Ne le mesto in občina, ampak predvsem ljudje v njej. S predanim delom je festivalu, mestu in ljudem predala veliko lepega.

Program POTA

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 25. 5., ob 19.00 

50 prostovoljk in prostovoljcev se pod okriljem Katoliške mladine v okviru programa POTA odpravlja na misijone v Kenijo, Indijo, Argentino, Kazahstan, Ukrajino in na Madagaskar. Kdo so ti prostovoljci, zakaj so se odločili za evangelizacijo in za služenje bližnjemu? Kako se že več mesecev pripravljajo na pot? Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Arena duhovnosti

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 26. 5., ob 11.15

18. maja je papež obiskal Verono, stičišče ljudstev, mesto socialnih pesnikov, rojstni kraj številnih misijonarjev. V Areni miru je ob temah razorožitev, migracije, delo, demokracija, ekologija poudaril pomen dialoga in srečanja, kar je bilo njegovo vodilo ob obisku Benečije. Na kakšen način bomo prispevali k »enotnosti v različnosti«, za kar si je prizadeval veronski teolog in filozof Romano Guardini? Arena duhovnosti bo tema oddaje Obzorja duha.

Sveti Frančišek - Božji komedijant

Biografski film

Exodus TV v nedeljo, 26. 5., ob 20.00

Črno-beli film iz leta 1950 v režiji Roberta Rossellinija prikazuje nekaj dogodkov iz Rožic sv. Frančiška in življenja brata Brina (enega izmed učencev Assiškega svetnika). Da bi osvetlil nenavadne vidike frančiškanskega življenja, se je režiser zanašal tudi na poznavanje zgodovinarja, frančiškana Arnalda Fortinija. Gre za med seboj nepovezane dogodke, ki so se pripetili redovnikom, ki pripadajo Porciunkuli v cerkvi sv. Marije Angelske.

Renesančni papež med dvema svetovoma

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 26. 5., ob 18.00

V Ljubljani je potekala znanstvena konferenca o papežu Piju II. Svet je s svojim delovanjem zelo zaznamoval. Živel je v času prelomnih sprememb. Kakšen je bil njegov prispevek k družbi in odnos do izzivov s katerimi se je srečeval, ter kakšno zapuščino je pustil? V naš studio bomo povabili teologa Jana Dominika Bogataja, ki je raziskovalec pri Inštitutu za patristične študije Victorinianum na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in Anjo Božič, doktorsko študentko na Srednjeevropski univerzi na Dunaju.

Sveta maša

Prenos

Radio Ars v nedeljo, 24. 5., ob 10.00

Prenos sv. maše bo iz župnije Ljubno ob Savinji. Mašuje dr. Karel Gržan.

O poveličevanju sv. Rešnjega telesa in krvi

Praznično jutro

Radio Ognjišče, v četrtek, 30. 5., ob 8.00

Zakaj častimo Boga v sveti evharistiji, če pa vsemogočni Bog tega ne potrebuje? In kaj je malikovanje, za katerega se zdi, da ga je v današnjem svetu vse več? S frančiškanom br. Miranom Špeličem bomo govoril tudi o bližajočem se Dnevu za Magnificat.

Ko družba sprejme smrt na zahtevo

Via positiva

Radio Ognjišče, v četrtek, 30. 5., ob 17.00

Izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg bo povedal, do kakšnih skrajnosti lahko privede zakon o evtanaziji: “Ko enkrat sprejmete, da je dovoljeno ubiti drugega, ostaja le še vprašanje: kdo izvaja ubijanje in zaradi katerega razloga.”


Filmi in druge oddaje:

Posebno poročilo

Ameriški film, 2002

Kanal A v soboto, 25. 5., ob 22.15

Režija: Steven Spielberg Igrajo: Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Samantha Morton, Steve Harris

Osnova za film Stevena Spielberga je zgodba priznanega pisca znanstvene fantastike Philipa K. Dicka. Pripoved je postavljena v Washington v leto 2054. Detektiv John Anderton ima sposobnost, da prepreči zločin, še preden se zgodi. Tako marsikomu prihrani trpljenje, ki ga je bil deležen tudi sam ob tragični izgubi sina. Nekega dne pa povsem nepričakovano John postane osumljenec za umor. Zato mu začne slediti enota najbolj sposobnih sodelavcev, ki jih vodi Johnov tekmec Danny Witwer. John mora na begu prelisičiti vrhunsko izpopolnjen nadzorni sistem mesta, ki se mu sicer ni mogoče izogniti.

Blondinka s Harvarda 2

Komedija, 2003

Planet Eva v nedeljo, 26. 5., ob 9.25

Režija: Charles Herman-Wurmfeld Igrajo: Sally Field, Reese Witherspoon, Bob Newhart

Vrača se najbolj ambiciozna blondinka - Elle Woods v podobi simpatične Reese Witherspoon. Po diplomi na Harvardu je njen novi projekt poroka, na katero žal ne bo sorodnikov njenega štirinožnega prijatelja Bruiserja. Posredi so poskusi na živalih, ki jih bo Elle seveda prepovedala. Washington, Blondinka prihaja!

Opozarjamo, da je pomembna točka v zgodbi domnevna homoseksualnost omenjenega psa. Film je ocenjen kot primeren za starejše od 13 let.

Zgodbe s prepiha: Čarovnice

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 28. 5., ob 20.00

“Zadnja čarovnica, sežgana na grmadi v Ljubljani” 

O Anici Gorjup, obtoženi čarovništva, ni veliko znanega. O njenem obstoju lahko sklepamo iz zapisa rablja iz 18. stoletja, v katerem je natančno opisano, kako so jo mučili in pozneje usmrtili. S sogovorniki se bomo sprehodili po srednjeveški Ljubljani in se pogovarjali o zgodovini čarovniških procesov ter obenem razmišljali, kakšna oseba je morda bila Anica Gorjup v resnici.

Kraljica smeha

Švedski film, 2022

TV SLO 2 v torek, 28. 5., ob 20.00

Režija: Sanna Lenken Igrajo: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Frida Beckman, Ellen Taure

Mladinski film govori o 12-letni deklici, ki preboleva izgubo matere s humorjem – postati hoče stand-up komičarka. Sasha noče jokati za nedavno preminulo materjo, temveč si raje naredi seznam za preživetje – na njem je tudi cilj, da mora postati kraljica smeha. Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna. Uspe se ji prebiti na oder. Film o odraščanju, izgubi bližnjih, žalovanju.
Film je prejel kristalnega medveda za najboljši film, Berlinale – Generation 2022.

Potniki noči

Francoski film

TV SLO 1 v sredo 29. 5. ob 20.05

Režija: Mikhaël Hers Igrajo: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon-Richter, Noée Abita, Megan Northam, Emmanuelle Béart

Na ulicah nočnega Pariza poteka povolilno slavje. Ulice so polne ljudi, v zraku je čutiti spremembe in upanje na boljše čase. Toda za Elizabeth, ki ji je pred kratkim razpadel zakon in je ostala sama z dvema najstnikoma, življenje ni prav nič preprosto. Postala je samohranilka in mora si poiskati delo. Najde ga na nočnem radiu kot asistentka glavne voditeljice. Tam spozna tudi Talulah, mlado, nežno, krhko žensko, ki se pride izpovedat v oddajo. Izkaže se, da mlada ženska nima kam, zato ji Elizabeth ponudi prenočišče. Talulah prvič zares doživi toplino družine, ki sicer ni njena, a je v njej lepo sprejeta. Mama Elizabeth, hči Judith in sin Mathiass so do Talulah obzirni in prijazni, Mathias se celo počasi začne utapljati v Talulahinem pogledu … Tudi po tem, ko dekle nenadoma izgine, preganjana zaradi nepojasnjene, a mračne preteklosti in zamorjena zaradi svojih notranjih demonov, njen duh ostane med njimi. Še več: njena nenadna odsotnost jih še bolj poveže, postanejo samozavestnejši in lažje sprejemajo življenjske odločitve …

Ni prostora za starce

Ameriški film, 2007

Kino v sredo, 29. 5., ob 20.00

Režija: Ethan Coen, Joel Coen Igrajo: Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson

Vietnamski veteran Llewelyn Moss po naključju naleti na najdbo, ki mu lahko za vselej spremeni življenje. Potem ko so v strelskem obračunu umrli vsi preprodajalci mamil, Moss postane lastnik kovčka, v katerem se nahajata dva milijona dolarjev, obenem pa v tovornjaku najde še večjo količino heroina. Tako Moss sproži serijo dogodkov, ki začnejo pretresati mirno teksaško mestece Lone Star. Kmalu je Mossu za petami psihotični morilec, ki z metanjem kovanca določa usodo svojih žrtev, celoten primer pa preiskuje šerif Bell, ki poskuša narediti vse, da situacija ne bi ušla nadzoru in se spremenila v krvavi obračun. Brata Coen sta za film prejela oskarja za najboljši film.

Trener Carter

Ameriški film, 2004

Kino v petek, 31. 5., ob 17.20

Režija: Thomas Carter Igrajo: Samuel L. Jackson, Rob Brown, Robert Ri'Chard, Rick Gonzalez, Ashanti

Film je posnet po resnični zgodbi. Ken Carter je uspešni trgovec s športno opremo, ki sprejme delo trenerja košarkarske ekipe na svoji nekdanji srednji šoli. Toda njegovo delo ne bo lahko. Že na začetku ga razočarata obnašanje in odnos mladih košarkarjev, še bolj pa njihova slaba predstava na igrišču. Da bi to spremenil, Ken nemudoma začne uvajati strožji režim, vključno z bolj spoštljivim obnašanjem in boljšimi šolskimi ocenami. Po začetnih težavah začne Carterjeva ekipa zmagovati na tekmah, žal pa se mladi košarkarji manj izkažejo v šolskih klopeh, saj njihov šolski uspeh čedalje bolj peša.

Operacija mleto meso

Zgodovinska drama, 2021

TV SLO 2 v petek, 31. 5., ob 20.55

Režija: John Madden Igrajo: Colin Firth, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen, Jason Isaacs

Vojni film, posnet po resnični zgodbi, ki je tako neverjetna, da se zdi kot fikcija. Strogo tajna operacija, poimenovana Operation Mincemeat, se je izkazala za ključno prelomnico v drugi svetovni vojni in lahko rečemo, da je bistveno spremenila prihodnost Evrope.

Leta 1943 so zavezniki odločeni ustaviti Hitlerjev nadzor nad okupirano Evropo, zato načrtujejo popoln napad na Sicilijo. Pri tem pa naletijo na težek izziv – kako izvesti invazijo brez številnih žrtev. Dva izjemna obveščevalna častnika, Montagu in Cholmondeley dobita nalogo, da se domislita in izvedeta najbolj neverjetno prevaro v vojni. V središču operacije pa je najmanj verjeten tajni agent: mrtvec.

Nalaganje
Nazaj na vrh