Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pripravite se na trd pristanek

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 31. 08. 2022 / 09:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 13:25
Pripravite se na trd pristanek
FOTO: Arhiv Družina

Pripravite se na trd pristanek

Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bilo prevladujoče prepričanje ekonomistov, da se splača tvegati zmerno inflacijo, saj se tako izognemo višji brezposelnosti.

Inflacijo povzročata ekspanzivna monetarna politika (tiskanje denarja) in prekomerno trošenje države s pomočjo zadolževanja. Ko je hkrati z vse višjo inflacijo začela naraščati tudi brezposelnost, je postalo očitno, da se z vedno več denarja (natisnjenega in sposojenega) ne da uspešno boriti proti brezposelnosti. Zdravilo je bilo boleče. Dvig obrestnih mer je povzročil recesijo in prehodno še višjo brezposelnost. Nekateri so za visoko inflacijo obtoževali proizvajalke nafte v kartelu OPEC, ki so v letu 1973 dosegle trikratno povečanje cene. Gotovo so višje cene nafte nekaj prispevale k inflaciji, niso pa bile glavni vzrok zanjo.

Ekonomisti so se spraševali, ali je mogoče ukrotiti inflacijo brez prehodnih, bolečih stranskih učinkov. Skovali so termin »mehak pristanek« (soft landing). »Mehak pristanek« naj bi dosegli, če centralna banka pravočasno poveča obrestne mere ravno za toliko, da se zmanjša inflacija, gospodarstvo pa ne zdrsne v recesijo. Doslej je tak manev...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh