Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Inflacija v območju evra 7,5-odstotna

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 04. 2022 / 19:39
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Inflacija v območju evra 7,5-odstotna
Od držav z evrom je bila inflacija na letni ravni najvišja v Estoniji. FOTO: Tatjana Splichal

Inflacija v območju evra 7,5-odstotna

Stopnja inflacije v območju evra ostaja na rekordnih ravneh. Vojna v Ukrajini namreč še naprej spodbuja rast cen energentov. Po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat je imelo 19 držav z evrom aprila 7,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila marca rast cen 7,4-odstotna.

Stopnja inflacije v območju evra že od lanskega novembra iz meseca v mesec podira nove rekorde. Zdaj je na najvišjih ravneh, odkar je Eurostat v januarju 1997 začel izračunavati ta kazalnik. V Sloveniji je bila letna inflacija 7,4-odstotna.

Energenti dražji za kar 38 odstotkov

Aprila so na inflacijo spet pričakovano najbolj vplivali energenti. Ti so se namreč podražili za 38 odstotkov na letni ravni, potem ko je bila marca njihova rast 44,4-odstotna, je poročala STA. Dražili so se tudi hrana, alkohol in tobačni izdelki s 6,4-odstotno rastjo (marca pet odstotkov) industrijski proizvodi brez energentov s 3,8-odstotno rastjo (marca 3,4 odstotka) in storitve, ki so bile ta mesec za 3,3 odstotka dražje kot pred letom (marca 2,7 odstotka).

Najvišja letna rast cen v Estoniji

Najvišjo letno inflacijo je imela aprila po podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, Estonija. V tej baltski državi so se cene zvišale za kar 19 odstotkov. Letna rast cen je bila visoka tudi v Litvi (16,6 odstotka), Latviji (13,2 odstotka), na Nizozemskem (11,2 odstotka) in Slovaškem (10,9 odstotka). V Sloveniji je bila letna inflacija 7,4-odstotna.


Nalaganje
Nazaj na vrh