Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pripravljeni na črn scenarij covida-19

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 09. 2022 / 19:41
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2022 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pripravljeni na črn scenarij covida-19
Minister je zdravstvene delavce pozval, naj sodelujejo pri reformi zdravstva, predsednik vlade pa je temu dodal še poziv civilni družbi. FOTO: Twitter Vlada Republike Slovenije

Pripravljeni na črn scenarij covida-19

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po srečanju s predstavniki zdravstva dejal, da so dokazali, da zmorejo v kratkem času pripraviti dobro vsebino. Pripravili so način, kako bo družba kljub okužbam s koronavirusom ostala odprta, zdravstveni sistem pa bo zmogel zdraviti vse bolnike. Pred zimo so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij.

Bešič Loredan upa, da do črnega scenarija epidemije ne bo prišlo. »Če pa vendarle pride, pa je sistem pripravljen. Na ministrstvu za zdravje in vladi bomo takoj odreagirali, če bo potrebno,« je dejal minister.

Denar bi moral slediti bolniku

Predsednik vlade Robert Golob pa je povedal, da je njihova želja skrajševanje čakalnih vrst, še bolj pa, da denar začne slediti bolniku. »Tako, da dejansko vemo, kje se določene storitve opravljajo, koliko ljudi jih opravlja in kje moramo sistem nadgraditi, da bomo čakalne vrste skrajšali,« je dodal.

Pot zdravstvene reforme ne bo kratka, morda bo trajala cel mandat, začenjajo pa jo z majhnimi koraki, je dejal Golob. »Nihče ni nezmotljiv in vemo, da bo kakšen korak šel kdaj tudi v napačno smer. Želimo, da smo pri tem odzivni, da jih hitro popravljamo in da se ne ustavljamo,« je še spomnil.

Kdaj bodo v skrajševanje čakalnih vrst vključili zasebnike?

Bešič je na vprašanje odgovoril, da jih bodo vključili, ko bodo ugotovili, da se najbolj kritične čakalne dobe ne bodo skrajševale dovolj hitro. Takrat bodo pozvali tudi zasebnike, da se vključijo pod enakimi pogoji kot veljajo v javni zdravstveni mreži.

Predstavniki ministrstva za zdravje so danes na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju med drugim izvajalcem javne zdravstvene dejavnosti predstavili nekaj delov zdravstvene reforme. 

Prvi del srečanja

Drugi del srečanja 

Predstavniki ministrstva so predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema.

Predstavitev ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19.


Določeni zaposleni upravičeni do 2000 evrov nagrade 

Predstavniki ministrstva za zdravje so med drugim na srečanju predstavnikom zdravstvenih zavodov predstavili ukrepe nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu ob povečanih obremenitvah. Zaposleni bodo za dodatno delo plačani po podjemnih pogodbah. Določeni zaposleni na primarni ravni zdravstva pa bodo upravičeni do 2000 evrov nagrade, odvisno od obremenitev.

Vodja sektorja za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje Vlasta Mežek je v okviru srečanja predstavila ukrep plačevanja vseh javnih zdravstvenih storitev, ki od septembra velja na podlagi julija sprejetega zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti v zdravstvu. 

Ministrstvo bo po njenih besedah na mesečni ravni spremljalo, koliko več programa od začrtanega bo opravil posamezni javni zdravstveni zavod. S tem bodo na ministrstvu nadzirali, kdaj bo doseženih 100 milijonov evrov, ki so na letni ravni predvideni za ta ukrep.

Nagrajeni tudi timi ambulant družinske medicine, pediatrije, ginekologije in zobozdravstva

Med predstavitvijo ukrepov nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu bodo po zakonu odslej lahko tudi timi ambulant družinske medicine, pediatrije, ginekologije in zobozdravstva. Merila bo natančno opredelila vladna uredba, ki je po njenih besedah že v pripravi. Kot je pojasnila Mežkova, bo lahko posamezni zaposleni v ambulanti prejel dodatek do 2000 evrov bruto, odvisno od količine opravljenega dodatnega dela.

FOTO: Bor Slana 

Ukrepi vlade gredo v pravo smer, je dejala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Liljana Gantar Žura. Ob tem je opozorila: »Tim družinske medicine ni samo družinski zdravnik, medicinska sestra in referenčna sestra. Če oni delajo več, to pomeni tudi več dela za patronažno službo, laboratorij, fizioterapevte.« 

Zakon uvaja dodatek tudi na območjih občin z nižjo razvitostjo

Dodatek bo namenjen zdravnikom na primarni ravni, na območju občin, kjer je razmerje med razvitostjo občine in povprečno razvitostjo občin v Sloveniji manjše od 0,9. Upravičeni zdravniki bodo prejeli do 500 evrov dodatka za polni delovni čas, odvisno od obsega delovne obremenitve, števila opredeljenih bolnikov in odstotka razvitosti občin, navaja STA

Na vprašanje, če in kdaj bo ministrstvo uvedlo sistem nagrajevanja za ambulante urgentne medicine, je Bešič Loredan odgovoril, da pripravljajo rešitve, ki jih bodo predstavili novembra, najkasneje marca. 

Ukrep za razbremenitev družinskih zdravnikov

V. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno nego na ministrstvu za zdravje Mojca Dobnik je predstavila kompetence, ki jih bodo lahko zdravniki v ambulantah družinske medicine po novem prenesli na diplomirane medicinske sestre. Gre za ukrep razbremenitve družinskih zdravnikov, je pojasnila. Družinski zdravnik bo tako lahko določene naloge prenesel in pooblastil medicinsko sestro, v določenih primerih pa tudi administratorja in zdravstvenega tehnika.

Nalaganje
Nazaj na vrh