Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 09. 2022 / 17:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 18:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov
Srečanje gospodarstva in politike o izzivih za gospodarstvo s poudarkom na energetiki. FOTO: Twitter Vlada Republike Slovenije

Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

Predsednik vlade Robert Golob je z ministrsko ekipo obiskal Gospodarsko zbornico Slovenije, kjer so s predstavniki gospodarstva spregovorili o problematiki energetike s poudarkom na konkretnih ukrepih. Ob energetski draginji bo potrebno po presoji Roberta Goloba sprejeti ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov.

Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji bo treba po oceni predsednika vlade Roberta Goloba sprejeti ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov. Kakšne bodo dejansko potrebe, pa je odvisno tudi od tega, koliko bomo uspešni pri zagovarjanju nujnosti reforme energetskih trgov v Evropi, je dejal po srečanju na GZS

Beseda je tekla o problematiki energetike 

Golob je danes Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) v Ljubljani obiskal v družbi ministrov za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana, za infrastrukturo Bojana Kumra ter za finance Klemna Boštjančiča. S predstavniki gospodarstva so razpravljali o problematiki energetike s poudarkom na konkretnih ukrepih, ki naj bi gospodarstvu pomagali prebroditi krizo zaradi visokih cen energentov.

Razprava o kondiciji slovenskega gospodarstva. FOTO: Twitter Vlada Republike Slovenije

Vladna ekipa je v razpravi gospodarstvenike seznanila z do sedaj sprejetimi ukrepi in pa predvsem z načrti za naprej. »Hkrati pa smo se tudi dogovorili za skupne aktivnosti v prihodnjem mesecu,« je Golobove besede po srečanju povzela vlada na svojem profilu na Twitterju.

Boštjančič: »Vlada bo zelo veliko pomagala, pomoč bo znatna«

Han je pojasnil, da so se dogovorili o oblikovanju »ekipe, ki bo v naslednjem mesecu sprejela odločitev, kako v naslednjem letu pomagati gospodarstvu pri tej hudi težavi, ki se ji reče energetska kriza«. Ob tem je spomnil, da je DZ pred kratkim že sprejel zakon o pomoči gospodarstvu zaradi višjih cen elektrike in plina, prav tako pa tudi ukrepe za gospodinjstva ter majhna in srednja podjetja.

Da bo vlada pomagala, je zatrdil tudi Boštjančič. »Vlada bo zelo veliko pomagala, pomoč bo znatna,« je dejal. Sam je sicer glede višine pomoči precej previden: »Je niti še ne znamo oceniti, ker je zelo nepredvidljivo, kako se bo ta kriza gibala,« je dejal in dodal, da govorijo o stotinah milijonov evrov, lahko tudi milijardi ali več, navaja STA

»Helikopterskega razmetavanja denarja ne bo«

»V veliki meri se bomo morali dodatno zadolžiti, zato je pomembno, kako so ta sredstva porabljena,« je opozoril finančni minister.

Predstavniki gospodarstva z današnjim srečanjem niso povsem zadovoljni. Predsednik GZS Tibor Šimonka je izrazil razočaranje, ker vlada ni obljubila kapice na ceno energentov tudi za gospodarstvo. Razmere so alarmantne, pričakovali smo več pozitivnih odgovorov, je dejal in posvaril: »Če kapice ne bo, lahko prihodnje leto škodo za slovensko gospodarstvo štejemo v nekaj milijardah evrov, od pet do deset.«

Predsednik GZS Tibor Šimonka. FOTO: Twitter Vlada Republike Slovenije 

Šimonki se tudi zdi vzpodbudno, da vlada že razmišlja in pripravlja ukrepe, ki bi celovito zajeli vsako krizno situacijo, bodisi v primeru pomanjkanja naročil ali zaustavitve dobav katerega od energentov.

Kupi v trgovini

Sodobno gospodarstvo 1
Šolski
36,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh