Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv k varčevanju z energenti

Za vas piše:
A. R.
Objava: 09. 03. 2022 / 14:06
Oznake: Gospodarstvo, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 14:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poziv k varčevanju z energenti
Skokovita rast energentov zaradi vojne v Ukrajini bo imela učinke, primerljive z naftno krizo leta 1973. FOTO: Pexels

Poziv k varčevanju z energenti

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen državljane poziva k varčevanju z energenti, da se bo lahko Evropa hitreje osamosvajala od ruskega plina, nafte in premoga.

Programi varčevanja energije za gospodarstvo, novi načini dostave in izgradnja obnovljivih virov so poti, ki vodijo v hitrejšo neodvisnost od ruskega plina, meni predsednica EK. Kot je dejala v pogovoru za nemško televizijo ZDF, lahko k temu pripomore vsak, poroča STA.

Stopila je tudi v bran politiki EU, da kljub vojni v Ukrajini, za zdaj ne blokira uvoza energentov iz Rusije za razliko od ZDA. Sankcije proti Moskvi so bile usklajene skupaj z zahodnimi zavezniki, je dejala in pojasnila, da se ZDA lažje odrečejo uvozu nafte kot EU. »Vedno moramo paziti, da cene nafte ne poskočijo, da ne narastejo preveč, saj bi nas to oslabilo. Predvsem gre za izbiro tiste poti, ki ima največji učinek pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, nam pa ne škoduje.«

Evropske cene plina in surove nafte so zaradi ruske invazije na Ukrajino ta teden poskočile na rekordne ali skoraj rekordne vrednosti zaradi strahov glede dobave.

Opozorilo pred energetskim šokom

Francoski minister za gospodarstvo in finance Bruno Le Marie pa medtem svari, da bo skokovita rast energentov zaradi vojne v Ukrajini imela učinke, primerljive z naftno krizo leta 1973. Po njegovih besedah je trenutna energetska kriza po intenzivnosti in brutalnosti primerljiva z naftnim šokom iz leta 1973.

»Kot veste, je odziv leta 1973 povzročil inflacijski šok, zaradi katerega so centralne banke močno zvišale obrestne mere, kar je zavrlo rast,« je dejal Le Maire. »Za to imamo ime: stagflacija, in točno temu se želimo v 2022 izogniti.«

Leta 1973 je svet zajela naftna kriza, ki jo je sprožila jomkipurska vojna, ko sta Egipt in Sirija napadli Izrael. Šest arabskih članic skupine držav proizvajalk nafte Opec je razglasilo embargo na izvoz nafte v države, ki so podprle Izrael, predvsem ZDA. Cena nafte se je početverila na 11,65 dolarja za sod, kar je v zahodnih državah povzročilo recesijo in visoko inflacijo, navaja AFP.

Evropske cene plina in surove nafte so zaradi ruske invazije na Ukrajino ta teden poskočile na rekordne ali skoraj rekordne vrednosti zaradi strahov glede dobave.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh