Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pričakovanju podražitve bencina in dizla

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 03. 2022 / 19:26
Oznake: Gospodarstvo, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pričakovanju podražitve bencina in dizla
FOTO: Pexels

V pričakovanju podražitve bencina in dizla

Z bencinskih servisov po državi so zaradi napovedi, da se bosta bencin in dizel močno podražila, včeraj poročali o povečanem povpraševanju in gneči. Ponekod je celo začasno zmanjkalo dizelskega goriva.

Po izračunu časnika Finance bi lahko cena litra dizla danes dosegla 1,65 evra, cena bencina pa nekaj nad 1,55 evra. Cene nafte so sicer naraščale že pred vojno v Ukrajini, zdaj pa rastejo še hitreje.

Cene danes še okrog 1,5 evra za liter

Trenutne cene za liter bencina ali dizla se gibljejo med 1,45 in 1,50 evra. Za danes, ko ponudniki običajno uvedejo večje spremembe cen, pa se napoveduje močna podražitev. Pri Financah so na podlagi formule, ki je bila v uporabi do jeseni 2020, ko je država odpravila regulacijo cen, in ki so se je po navedbah časnika ponudniki vsaj do danes bolj ali manj držali, izračunali, da bi cena litra dizla lahko poskočila na okoli 1,65 evra, kar bi bilo največ doslej, navaja STA.

50-litrski rezervoar dražji za 10 evrov?

Polnjenje 50-litrskega rezervoarja bi bilo tako lahko za voznike dražje za skoraj 10 evrov. Zaradi tega se je povpraševanje po pogonskih gorivih v ponedeljek izrazito povečalo. S Petrola so sporočili, da je bila to »posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih.« V popoldanskih urah je na manjših prodajnih mestih celo zmanjkalo dizelskega goriva, a v Petrolu pravijo, da bodo jutri vsa prodajna mesta delovala nemoteno.

OMV: Zaloge na slovenskem trgu zadostne

V OMV Slovenija so za STA povedali, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. »V zadnjem času smo priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih.«

Negotove nadaljnje napovedi

Na Petrolu so glede nadaljnjega gibanja cen goriv previdni. Kot pravijo, so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. »Zaradi omenjenih dejavnikov ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen goriv,« so še dodali.


Nalaganje
Nazaj na vrh