Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekordne cene bencina in dizla

Objava: 08. 03. 2022 / 09:01
Oznake: Gospodarstvo, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rekordne cene bencina in dizla
Na bencinskih servisih ob avtocestah so cene še višje. FOTO: Pexels

Rekordne cene bencina in dizla

Napovedi glede dviga cen 95-oktanskega bencina in dizla so se uresničile. Za liter 95-oktanskega bencina je treba po novem na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,67 evra. Pri OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, liter dizla pa 1,662 evra. Pri MOL Slovenija liter bencina stane 1,654 evra, dizla pa 1,669 evra.

Današnje cene so rekordne. Doslej najvišja cena dizla je bila oktobra 2018, ko je bilo treba za liter odšteti 1,464 evra. Rekordna cena najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina pa je bila septembra 2012, ko je bilo treba za liter plačati 1,576 evra, spominja STA. Cene naftnih derivatov se od 1. oktobra 2020 prosto določajo na trgu.

Sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem včeraj zvečer opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

FOTO: Kabinet predsednika vlade

Že pred večernim sestankom je Janša na spletnem omrežju Twitter zapisal, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. »Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga za kakršnokoli paniko.«

OMV: Zaloge na slovenskem trgu zadostne

V OMV Slovenija so za STA povedali, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. »V zadnjem času smo priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih.«

Negotove nadaljnje napovedi

Na Petrolu so glede nadaljnjega gibanja cen goriv previdni. Kot pravijo, so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. »Zaradi omenjenih dejavnikov ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen goriv,« so še dodali.


Nalaganje
Nazaj na vrh