Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prisegli novi člani švicarske garde

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 05. 2021 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2021 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prisegli novi člani švicarske garde

Prisegli novi člani švicarske garde

Bogoslužje s kardinalom Parolinom, sprejem gardistov z družinami pri papežu Frančišku, popoldne slovesna prisega.

Slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je včeraj dopoldne, na dan prisege rekrutov, v avdienco sprejel častnike in člane švicarske garde ter njihove družinske člane, poroča Radio Vatikan. Pred tem so gardisti v baziliki sv. Petra obhajali slovesno bogoslužje; sveto mašo je daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Popoldne so novi člani garde v navzočnosti najožjih družinskih članov izrekli še slovesno prisego.

Papež je v nagovoru najprej izrekel dobrodošlico zbranim gostom in izpostavil navezanost številnih švicarskih katoličanov na Cerkev, predvsem na Petrov sedež. Kot je pojasnil, dolžnosti švicarske garde, čeprav imajo vojaški značaj, predstavljajo posebno služenje papežu in Apostolskemu sedežu v dobro vesoljne Cerkve. Dejstvo, da se mladi odločijo in nekaj let svojega življenja posvetijo velikodušni razpoložljivosti Petrovemu nasledniku in cerkveni skupnosti, je papež označil kot razlog za veliko hvaležnost.

Ob tej priložnosti se je javno zahvalil vsem članom švicarske garde za marljivo izpolnjevanje njihove službe, saj imajo romarji in turisti, ki prihajajo v Rim, možnost doživeti vljudnost in ustrežljivost stražarjev na različnih vhodih v Vatikan. Iskreno je čestital mladim rekrutom in izrazil upanje, da bodo med svojim služenjem deležni koristnih duhovnih in človeških izkušenj: »Naj bodo ta leta, ki jih boste preživeli tukaj, priložnost za poglobitev vaše vere in še močnejše ljubezni do Cerkve.«

Kardinal Parolin: Jezus nas vabi, da ne bi bili le verniki, ampak učenci

Kardinal Parolin je v nagovoru med bogoslužjem spomnil na zgodovinske dogodke iz leta 1527, ko so gardisti uspešno ubranili tedanjega papeža Klemena VII., ter se Papeški švicarski gardi zahvalil za dragoceno služenje in predvsem za način, na katerega služi. Vse člane je spomnil, kako je tudi slovesnost tokratne prisege priložnost, da okrepijo besede, ki so jih izrekli v formuli prisege: pripravljenost, da se bodo z vsemi močmi posvetili služenju papežu, iz ljubezni do Gospoda, in v primeru potrebe darovali tudi življenje. Za to sta po besedah državnega tajnika potrebni vera in duševna moč, saj je z nepogrešljivo zunanjo disciplino povezana notranja disciplina, ki je prav tako pomembna.

Kardinal Parolin je gardiste povabil, naj ostanejo v Jezusovi ljubezni, naj ostanejo prepričani kristjani ter se poistovetijo z načinom Jezusovega mišljenja in delovanja. Jezus nas namreč vabi, da ne bi bili le verniki, ampak da bi postali njegovi učenci: »In če ga bomo vsak dan povabili k sebi domov, bo resnično živel v nas.«


FOTO: Vatican Media

Začetek gradnje nove kasarne leta 2023

Kot poroča avstrijski Kathpress, pa naj bi se gradnja nove kasarne za švicarske gardiste začela leta 2023. Po besedah Jean-Pierra Rotha, predsednika ustanove, ustanovljene posebej za prenovo kasarne, bi bil najprimernejši datum za posvetitev novih prostorov 6. maj 2027, ko bodo slovesno obhajali 500. obletnico ropanja Rima.

Rezultati raziskav so pokazali, da lahko postavljenim zahtevam za gradnjo novih prostorov ugodijo le, če porušijo dosedanjo kasarno na območju med Trgom sv. Petra in vrati sv. Ane ter na obstoječih temeljih postavijo novo zgradbo. V obdobju rušenja in gradnje se bodo morali gardisti preseliti v začasne prostore, Roth pa je pojasnil, da si prizadeva za zabojnike na vatikanskem ozemlju: »Pri tolikih parkirnih prostorih, ki jih imamo v Vatikanu, to ne bi smelo predstavljati težav.« Po njegovem mnenju je izredno pomembno, da garda ostane znotraj Vatikana, saj je temeljna naloga gardistov varovanje papeža.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh