Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Privlačna nagnjenost

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 08. 2023 / 13:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2023 / 14:07
Privlačna nagnjenost
Poševni stolp v Pisi je visok približno 56 metrov. FOTO: Pixabay

Privlačna nagnjenost

Pred 850 leti (9. avgusta 1173) so ob stolnici v italijanskem mestu Pisa položili temeljni kamen za nov zvonik. Meščani so pričakovali, da bo mestu v ponos, vendar si vseeno niso mislili, da ga bodo nekoč občudovali po vsem svetu. Slavo mu je prinesla nenavadna nagnjenost, ki pa seveda ni bila načrtovana.

Mesto Pisa, ki ima danes približno 88.000 prebivalcev, leži v pokrajini Toskana v srednji Italiji. Od Firenc na vzhodu je oddaljeno slabih sedemdeset kilometrov, od Sredozemskega morja slabih deset.

Skoraj dve stoletji

V začetku leta 1172 je neka bogata meščanka zapustila šestdeset srebrnikov za gradnjo stolpa v Pisi. Za ta denar so naslednje leto kupili kamenje in začeli zidati. Po petih letih dela in dveh dokončanih nadstropjih se je začel stolp nagibati, saj je bila podlaga pod njim premehka. Gradnjo so začasno ustavili, da bi poiskali primerno rešitev. Pisa se je ravno v tistem času zapletla v vojaške spopade s sosednjo Genovo, zato se je nadaljevanje del močno zamaknilo. Gradnja poševnega stolpa v Pisi je trajala s presledki kar 199 let, saj so ga dokončali šele leta 1372.

Poševni stolp v Pisi je visok približno 56 metrov in ima osem nadstropij. Njegov premer znaša malo manj kot 15,5 metra, težek pa je 14.700 ton, kar je približno dvakrat več, ko...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh