Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Zir [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 07. 2023 / 07:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2023 / 07:57
Potepuh: Zir [FOTO]
Zir je opazen osamelec na Liškem polju. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Zir [FOTO]

Približno petnajst kilometrov pred avtocestnim predorom Sveti Rok, ki je močno skrajšal potovanje iz notranjosti Hrvaške v Dalmacijo, štrli iz Liškega polja 850 metrov visok skalnat osamelec Zir. Njegova podoba pritegne pozornost vsakega, ki v avtu ne spi ali brska po telefonu. Vzpon na Zir je kratek, vendar ne povsem lahek. Med hojo se lahko ohladimo v podzemni jami, na vrhu pa se naužijemo imenitnega razgleda.

Med Velebitom na zahodu ter Kapelo in Plješivico na vzhodu se razprostira hrvaška pokrajina Lika. Po njej so na nadmorski višini med 500 in 700 metrov posejana kraška polja. Daleč največje je 465 kvadratnih kilometrov veliko Liško polje, ki mu sledita Gacko polje (80 kvadratnih kilometrov) in Krbavsko polje (67 kvadratnih kilometrov). Čeprav leži Lika blizu morja, Velebit omejuje njegov vpliv, zato je podnebje celinsko in gorsko. Največje naselje v Liki je Gospić, ki je imel ob predlanskem popisu 6.362 prebivalcev.

Lika je bila poseljena že v davnini. Njeni prvi znani prebivalci so bili Japodi, ki so živeli tudi na območju Slovenije. V novejšem času je Liko zaznamovalo izseljevanje. Leta 1953 je imela skoraj 147.000 prebivalcev, zdaj jih je le še okrog 50.000.

V toplem poletnem dopoldnevu ob vznožju Zira ni nikogar, čeprav je promet po avtocesti proti morju precej gost. Z velik...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh