Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proces proti Paolu Gabrieleju se prične 29. septembra

Objava: 20. 09. 2012 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Proces proti Paolu Gabrieleju se prične 29. septembra

V stanovanju nekdanjega papeževega majordoma so bili najdeni zaupni dokumenti, objavljeni v knjigi ‘Sua Santita’ italijanskega časnikarja Gianluigija Nuzzija.

V okviru afere Vatileaks se v Rimu 29. septembra letos pričenja sodni proces proti nekdanjemu papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju. Kot so sporočili iz Vatikana, bosta Gabriele in drugi obtoženi Claudio Sciarpelletti tega dne zaslišana na sodišču Vatikanske države, in sicer ob pol deseti uri dopoldan. Oba obtožena sta z datumom že seznanjena.

Šestinštiridesetletni Gabriele je v škandalu razkritja zaupnih podatkov obtožen težke kraje, zaradi česar mu grozi osem let zaporne kazni. Informatika Sciarpellettija z vatikanskega državnega tajništva bremeni izdaja poslovnih skrivnosti, vendar ga tožilstvo ne obravnava kot Gabrielejevega sodelavca.

Gabriele je bil aretiran konec letošnjega maja, potem ko so vatikanski žandarji v njegovem stanovanju našli številne zaupne papeževe dokumente. Šlo je za dokumentacijo, ki je bila le nekaj dni pred tem objavljena v knjigi z naslovom ‘Sua Santita’ (Njegova svetost) italijanskega časnikarja
Gianluigija Nuzzija, so tedaj sporočili iz Vatikana.

Po njihovih navedbah pa so žandarji na delovni mizi Sciarpellettija našli kuverto z zaupnimi dokumenti. Na njej je bilo Gabrielejevo ime in žig vatikanskega državnega tajništva.

Gabriele je po aretaciji več tednov preživel v vatikanskem preiskovalnem zaporu. Od 21. junija dalje je mož in družinski oče v hišnem priporu v svojem vatikanskem stanovanju. Po zaključku preiskave, med katero so nekdanjega papeževega majordoma pregledali tudi psihiatrični izvedenci, so z vatikanskega pravosodja sredi avgusta sporočili, da bo do procesa prišlo. Dva tedna kasneje je eden izmed dveh Gabrielejevih zagovornikov, Carlo Fusco, odstopil s svojega položaja.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh