Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prof. dr. Janez Juhant, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti

Objava: 28. 03. 2012 / 06:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prof. dr. Janez Juhant, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti

Senat EAZU je prof. Juhanta za rednega člana s soglasnim sklepom sprejel 2. marca letos, njegovo imenovanje pomeni tudi priznanje Cerkvi na Slovenskem.

Prof dr. Janez Juhant je 2. marca 2012 s soglasnim sklepom senata postal redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu. Imenovanje prof. Juhanta obenem pomeni tudi priznanje Cerkvi na Slovenskem.

Prof. dr. Janez Juhant se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Filozofijo in teologijo je študiral v Ljubljani in Innsbrucku, leta 1974 je bil posvečen v duhovnika ljubljanske nadškofije. Študij je zaključil z magisterijem iz teologije leta 1976 in doktoratom iz filozofije leta 1978, ko je postal tudi predavatelj filozofije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Od leta 1994 je redni profesor za filozofijo in predstojnik katedre za filozofijo na omenjeni fakulteti. Med leti 1994 in 1999 je bil dekan fakultete in senator Univerze v Ljubljani.

Osnovni poudarek njegovega raziskovalnega in pedagoškega dela velja etičnim, antropološkim in religijskim vprašanjem. Deluje v znanstvenih in strokovnih združenjih in je sooblikoval slovensko znanstveno-humanistično ter pedagoško strategijo RS. Doslej je objavil devet knjig, več učbenikov, s souredniki več zbornikov doma in v tujini ter člankov in drugih enot. Predaval je na številnih akademskih ustanovah v Sloveniji in je ocenjevalec znanstvenih ter pedagoških programov za Češko, Hrvaško in Avstrijo.

Leta 2004 je prejel nagrado Akademije ÖVP Leopold-Kunschak na Dunaju za znanstveno in etično-družbeno delovanje, leta 2008 pa Zoisovo priznanje RS za znanstveno delo.

Prof. dr. Janez Juhant je tudi dolgoletni sodelavec Družine kot komentator in analitik družbenih in notranje-cerkvenih dogajanj. Zadnji odmevni skupni projekt je bila serija šestih okroglih miz o spravi, ki so jih priredili Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Radio Ognjišče in Založba Družina. O zaključku okroglih miz pišemo tudi v dvojni velikonočni številki družine, ki z današnjim dnem prihaja med naše bralce.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh