Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Program papeževega potovanja na Kubo in v ZDA

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 09. 2015 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Program papeževega potovanja na Kubo in v ZDA

Program papeževega potovanja na Kubo in v ZDA

Ponuja se tudi nastop številnih glasbenih zvezdnikov.

V Vatikanu so v teh dneh predstavili program papeževega obiska na Kubi in v Združenih državah Amerike. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi, bo to Frančiškovo deseto mednarodno apostolsko potovanje in najdaljše doslej.



V soboto, 19. septembra, bo sveti oče odpotoval proti Kubi, od tam pa v torek, 22. septembra, proti ameriški prestolnici. Prihodnjo nedeljo, 27. septembra, se bo od ZDA poslovil v Filadelfiji, kjer se bo udeležil osmega svetovnega srečanja družin, ki je bilo tudi prvi povod za tokratno potovanje. Kasneje sta prišli še povabili ameriškega kongresa in Organizacije Združenih narodov, nato pa je bil v potovanje vključen še obisk Kube, ki je pomenljiv predvsem po vnovični vzpostavitvi diplomatskih odnosov med to karibsko državo in ZDA. V Vatikan se bo papež vrnil 28. septembra dopoldne.

Na kubanskih tleh bo Frančišek obiskal tri postaje: Havano, Holguín in Santiago. Med njimi bo škofija Holguín edina, ki doslej še ni doživela papeževega obiska, sicer pa bo za Kubo sedanji obisk že tretji v manj kot dvajsetih letih. Posebej pomenljiva bo sveta maša na Trgu revolucije v Havani, med katero bo sveti oče petim otrokom podelil zakrament prvega svetega obhajila. Kot je pojasnil p. Lombardi, gre za znamenje upanja in rasti Cerkve na Kubi. Pomembna bo tudi gesta pobožnosti do Device ljubezni iz El Cobra, ki je bila pred natanko sto leti razglašena za zavetnico države.

Na programu obiska v ZDA bosta izstopajoča trenutka tudi kanonizacija bl. Junipera Serre in obisk »točke nič« v New Yorku, kjer sta pred terorističnim napadom 11. septembra 2001 stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra. Posebno pozornost bo sveti oče seveda posvetil tudi revnim, zapornikom ter dobrodelnim pobudam.

P. Lombardi je poleg predstavitve programa na koncu omenil še nekaj podrobnosti glede papeževega potovanja. Sveti oče bo imel skupno 26 govorov: osem na Kubi in osemnajst v ZDA. Razen štirih v angleščini bodo vsi predstavljeni v španščini, ki je uradni jezik na Kubi in tudi drugi najpogosteje uporabljeni jezik na ameriških tleh. Med obiskom bo uporabljal odprt papamobil, izdelan v državah gostiteljicah.

Med papeževim obiskom v ZDA pa bodo verniki in obiskovalc deležni tudi bogate kulturne ponudbe. Program pred začetkom slovesnega bogoslužja s svetim očetom na prizorišču Madison Square Garden v New Yorku bodo s svojim sodelovanjem popestrili pevci Jennifer Hudson, Gloria Estefan in Harry Connick Jr., kot je pred dnevi sporočila newyorška nadškofija.

Papežev obisk v Filadelfiji pa bosta med drugim zaznamovala tudi legenda soul glasbe Aretha Franklin in italijanski tenorist Andrea Bocelli. Na svetovnem srečanju družin bodo nastopili še »The Fray«, »Sister Sledge«, Juanes in Filadelfijski simfonični orkester.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh