Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Prosimo, ne poljubljajte papeževega prstana«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 10. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2022 / 18:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Prosimo, ne poljubljajte papeževega prstana«
Papež se z obiskovalci veliko raje rokuje. FOTO: Vatican Media

»Prosimo, ne poljubljajte papeževega prstana«

Te besede je pogosto slišati pred papeževimi avdiencami kot del priporočil vatikanskih uslužbencev skupinam, ki se bodo s papežem Frančiškom srečale v eni od veličastnih soban apostolske palače.

Zaporedje dogodkov je vedno enako: papež pride pred romarje, eden od njih ga pozdravi v imenu celotne skupine, nato jih sveti oče nagovori. Po papeževem nagovoru ima vsakdo v prostoru priložnost, da pristopi in osebno pozdravi papeža.

Med opozorili pred začetkom avdienc je tudi predlog, ki obiskovalce včasih malce zbega, ali pa jih nasmeji.

Preden pa se katera koli od teh avdienc dejansko začne, ne glede na to, ali skupino sestavljajo posvečeni redovniki ali laiki, poslovneži ali uradniki, člani cerkvenih gibanj ali teologi, je treba zbrane opozoriti na nekatere protokole. Med njimi je tudi predlog, ki obiskovalce včasih malce zbega, ali pa jih nasmeji, poroča spletni portal La Croix International: »Prosimo, ne poljubljajte prstana svetega očeta.«

Z rokovanjem papež nima težav. FOTO: Vatican Media

V obdobju epidemije je bilo takšno priporočilo vsekakor povsem razumljivo. Treba pa je tudi priznati, da papež Frančišek vse od začetka koronakrize do sebe ni bil nikoli pretirano previden. Še vedno se z veseljem rokuje in svoje goste pogosto prosi, naj si ob pozdravu snamejo maske.

Prošnja, naj verniki prstana ne poljubijo, je veliko več kot le zdravstveni ukrep za zaščito papeža.

Prošnja, naj verniki prstana ne poljubijo, je veliko več kot le zdravstveni ukrep za zaščito papeža. Kot je leta 2019 pojasnil Alessandro Gisotti, tedanji direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža, se papež dejansko poskuša izogniti »okužbi« med ljudmi, ki poljubijo njegov prstan. Še bolj kot to pa Frančišku ta gesta v resnici ni všeč, podobno kot mu ni všeč, da ljudje pred njim pokleknejo. V tem vidi še en izraz klerikalizma, proti kateremu se ves čas vztrajno bori.

Nalaganje
Nazaj na vrh