Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prostor daru: odprtje razstave likovnih del akademskega slikarja in duhovnika Jošta Snoja

Objava: 11. 04. 2012 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prostor daru: odprtje razstave likovnih del akademskega slikarja in duhovnika Jošta Snoja

Razstavo bodo odprli nocoj ob 19. uri v Kregarjevem atriju v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

V Kregarjevem Atriju v Zavodu sv. Stanislava bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja in duhovnika Jošta Snoja z naslovom ‘Prostor daru’. Za Radio Vatikan je razstavo predstavila Bernarda Podlipnik, ki je izrazila veselje, da bo v letošnjem velikonočnem času razstavne atrije Zavoda sv. Stanislava oblikovalo bogoslužno slikarstvo duhovnika in akademskega slikarja Jošta Snoja.

Že sem naslov razstave, ‘Prostor daru’, je po mnenju Podlipnikove zelo zgovoren, saj označuje temeljno sporočilo Snojevega slikarstva. Za tokratno razstavo se je akademski slikar Jošt Snoj odločil, da svoja dela oblikuje v tri zaključene cikle, ki bodo razstavljeni v treh razstavnih atrijih. V osrednjem atriju bodo predstavljene podobe Kristusa in njegove odrešenjske daritve; v sosednjem delu bodo slike uglašene na temo Duha, kjer bo moč prepoznati številne podobe narave in kako se vse to preoblikuje v luči Božjega daru, Božje prisotnosti, Božjega Duha; v Meršolovem atriju pa bodo združene podobe, ki so vezane predvsem na podobo Marije z Otrokom in drugih svetniških upodobitev.

Kot je za Radio Vatikan pojasnila Podlipnikova, je Joštovo slikarstvo zelo zaznamovano z bogoslužno umetnostjo. Temu je bila posvečena tudi njegova študijska pot, saj je po končani Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na Papeški univerzi Gregoriani študiral krščansko umetnost. Poleg tega je pod vodstvom p. Marka Ivana Rupnika opravil formacijo za sakralno umetnost in študij zaključil z magistrskim delom, pripravil pa je tudi serijo slik na teološke teme velikega duhovnega očeta sv. Efrema Sirskega. Njegovo slikarstvo zajema iz tega bogatega duhovnega izročila.

Ta njegova podoba je prepoznavna prav v uporabi barv in svetlobe. Vse na njegovih slikah dobesedno žari v luči, vse je prežarjeno s svetlobo, ki pa ni svetloba snovnega, predmetnega sveta, ampak dejansko izhaja iz del samih kot Božja luč, kot Božja navzočnost. V velikonočnem času, nadaljuje Podlipnikova, ko nas prazniki obhajanja Kristusove smrti, trpljenja in vstajenja uglasijo na veselo oznanilo, da nobena bolečina, nobena smrt, nobena tema nima zadnje besede, je ta misel še posebej izražena v slikah Jošta Snoja, kjer se vse, kar je figuralika, prostor, posamezne podrobnosti, ki se izrisujejo na slikovitih barvnih podobah, prežari, presnovi in prerodi v velikonočni luči odrešenja.

Odprtje razstave se prične nocoj ob 18. uri s sveto mašo, ki jo bo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava daroval avtor razstave, gospod Jošt Snoj, sooblikovali pa jo bodo člani skupnosti Emanuel. Po maši ob 19. uri bo v Kregarjevem atriju sledilo odprtje, na katerem bo o Snojevih likovnih delih spregovorila dr. Milica Kač. Dogodek bo obogaten z odlomki iz sirske teologije, ki so vplivali na nastanek serije sakralnih del. Odprtje bo spremljal tudi glasbeni program, ki ga pripravljajo profesorji zavodske glasbene šole, sopranistka Barbara Tišler, violinist Drago Arko in pianistka Vlasta Doležal Rus.

Razstava bo v Zavodu sv. Stanislava na ogled do 12. maja.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh