Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protest kmetov: »Le vkup, le vkup uboga gmajna …«

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 11. 02. 2024 / 11:15
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2024 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Protest kmetov: »Le vkup, le vkup uboga gmajna …«
Poplave. FOTO: Arhiv Družine

Protest kmetov: »Le vkup, le vkup uboga gmajna …«

Ob zadnjih protestih kmetov po Evropi in že tudi v Sloveniji sem se spomnil poziva v prvi vrstici pesmi z naslovom Puntarska: »Le vkup, le vkup, uboga gmajna …« in njenega nadaljevanja: »Sedaj se kmečka gmajna brani …« Podoba je, da se ponavljajo časi kmečkih puntov.

Tokrat ne zoper graščake, marveč tiste, ki hočejo Evropejcem in drugim zemljanom vsiliti umetno hrano, zbijajo cene domačim kakovostnim pridelkom na račun cenejših uvoženih, dražijo dizelsko gorivo in razglašajo druge ukrepe.

Oglasila sta se celo vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in upokojeni nadškof Carlo Maria Vigano. Podprla sta kmete v njihovih upravičenih zahtevah, poudarila, da je treba spoštovati in ohraniti njihovo dostojanstvo, preživetje in skrb za obdelovanje zemlje, ker se dobro zavedata, da brez kmeta ni prihodnosti. Žal pa veliko ljudi ne misli tako. Posebej veliki farmarji v Ukrajini, Romuniji in drugje, lastniki multinacionalk, ki gledajo le na dobiček. Nedavno so na televiziji pokazali največjo termoelektrarno v Veliki Britaniji, za katero sekajo do golega velike gozdne površine v Britanski Kolumbiji, pa strah zbujajoče posledice pomanjkanja vode v Kataloniji in v Italiji, opozorili na goljufanje pri ekstra deviških oljih … Mi pa, kot da tega ne bi bilo, ne bomo prizadeti tudi mi. Mogoče ne na ta način, ampak kakšen drug, nikakor pa se ne bomo mogli izogniti temu, kar se dogaja po Evropi in svetu. Naši kmetje so že prizadeti, zato je tudi njim prekipelo. Opozorilo kmeta Franca Kučana iz Prekmurja je bilo dovolj jasno. Vsaj zame, menim pa, da še za koga drugega.

FOTO: Arhiv Družine 

Oj, mladost ti moja …

Sem pravi kmečki sin, ki je vse delal z rokami; strojev nismo imeli. Kosil, grabil, z vilami podajal seno z voza očetu v kozolec, najprej pa ga nakladal na voz, vodil konja pri oranju, še prej smo imeli vola (pri sosedovih so vpregli celo kravi), fural iz gozda, pomagal očetu pri sekanju drevja v gozdu, ko sva počivala, utrgal kakšnega jurčka, trepetal, ali bomo varno pripeljali poln voz drv domov, grabil steljo ...

Jakonova domačija. FOTO: Osebni arhiv 

Kakšen traktor s priključki, škropiva, umetna gnojila; gnojili smo le s hlevskim gnojem in gnojnico! Poželi, pokosili in izorali pa tisto, kar nam je dala mati narava sama. Nazaj k naravi! Ne naprej v brezumje, samouničevanje, zatajitev kmeta, slovenskih korenin.

Če hočemo živeti naravno, ekološko zavedno in po vesti, stran s strupi, pretiranim gnojenjem in kopičenjem strojne opreme, kot da bi bili v tovarni in ne na kmetiji, preveliko uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Kmetije vse preveč postajajo proizvodni obrati in ne prvenstveno to, kar naj bi bile. Farme. Prav zgrozim se, ko berem, da imajo v Ukrajini in v Romuniji takšne z desettisoči hektarjev površine. Jih, kot je dejal naš župnik p. Cristian, Romun po rodu, vodijo računalniško. Kje je slovenski kmet, ki je nekdaj vse pomembno zapisoval kar na Mohorjev koledar!?

Jakonova domačija. FOTO: Osebni arhiv 

Nostalgično, a vendar ne tako daleč nazaj in mogoče še kdaj, ko nam bo trda predla za hrano, jo bo začelo primanjkovati, jo bomo bolj cenili, ne pa se delali norca iz nje: Koso, vile in grablje v roke! Za južino pa žgance z zeljem. Meso le v nedeljo. V posteljo pa naphano koruznico ... Skromneje, presiti Evropejci!, nas svari Katalonec, ki nima več dovolj vode za vrt in živino. Pri nas je je bilo lani veliko preveč.

To je bilo še pravo kmečko (naravno) življenje. Kruh je bil le ene vrste. Odvisno od mlinarja, kakšno moko nam je namlel. Mleko in mlečne jedi trikrat na dan. V nedeljo obvezno dvakrat v cerkev, najprej dopoldne k maši, popoldne pa h krščanskemu nauku. Šele potem igranje nogometa z vaškimi fantini.

Peka kruha. FOTO: Arhiv Družine

Bog ne daj, da bi pogledal za kakšno deklino. Sem jih že v četrtem razredu dobil od očeta po zadnji plati zaradi sošolke, ki me je zašpecala, jaz pa sem bil zaljubljen vanjo. Tedaj sem spoznal, še bolj pa okusil krutost ljubezni in varljivost ženskega spola; kako se ženske iz moških delajo norca, nazadnje pa same plačajo za to.

Domači piškoti. FOTO: Arhiv Družine

Za mamo je bilo sveto, kar so rekli gospod župnik. Rad sem se družil z njim, saj je farovška gospodinja odlično kuhala, gospod župnik pa so me po opravljenem delu v župnijskem vrtu ali okrog cerkve povabili na kosilo, popoldne sva šla na sprehod po fari. Vedeli so vse o ljudeh, jaz pa še danes zelo malo, skorajda nič. Zato sem bil najraje doma. Kadar ni bilo dela, sem stikal po gozdu, opazoval ribe v potoku Brnik (Reka), plezal na drevesa, nabiral jagode in borovnice, tudi lipovo cvetje za čaj.

Bil sem suh kot prekla, skočil pa tako visoko, da sem skoraj zabil žogo v koš za košarko. A bil sem zdrav: telesno, duševno in duhovno. Tudi zaradi zdrave kmečke hrane. Dober tek tistemu, ki si jo še lahko privošči! Smunko iz prašičjega kotla (kdo še ve, kaj je to?), peso, korenje … Za nas je bilo že pravo razkošje petelinček ali zajček v obari. Drugače pa kruh, ki ga je mama zamesila v metrgi in spekla v krušni peči. Posebej hlebčke za nas, otroke. Še toplega smo jedli, nismo mogli strpeti, da bi se ohladil. Potem so nas boleli želodčki.

Jakonova domačija. FOTO: Osebni arhiv 

Pozimi pa jabolka in hruške z domačega vrta: kosmači, bobovci, moštarice. Neškropljeno sadje. Danes pa tolikokrat poškopljeno, da je ovojnica čisto gladka, se sveti, je treba jabolko olupiti, sicer je prej strup kot zdravilo. Čeprav priporočajo: jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Katero še: slovensko, madžarsko, poljsko; ravno danes so jih prodajali v Euro spinu. Pa avstrijsko, madžarsko in hrvaško meso. Tudi če piše: slovensko blago, je vprašanje, ali je res. Naj bi bilo! Najbolje, da verjamem.

Vse je danes drugače

Kaj jamraš, Skadovc, tudi skadovske borovnice niso več tako čiste in zdrave kot nekdaj, ko nanje padajo izpusti kerozina od letal, ki pristajajo ali vzletavajo na brniškem letališču. Pa kaj potem, človek je trdnejši in odpornejši kot kdaj koli poprej. Še bolj bo, ko ga bo vodila umetna inteligenca, bo jedel umetno hrano, nosil obleko iz kazahstanskega bombaža, pij indijski čaj namesto slovenskega iz tavžentrože (ali ni zaščitena?), jedel meso ukrajinskega prašička, ko jih v Ihanu nič več ne gojijo; za med sem že v gimnaziji slišal, da ga znajo Kitajci narediti umetnega, na koncu vsega imel še umetno ljubico, bo voden od jutra do večera. Mogoče sem prav zato nocoj sanjal o Kitajcih, kako sem se učil njihovega jezika. Spočetka mi ni šlo, nato se mi je odprlo. Njihovemu likerju sem se kljub temu odpovedal, ko smo si člani Glavarjevega kluba nazdravili za novo leto pri sobratu Jožefu; sem raje izbral srbsko rakijo. To znajo, »tvrdo«, ne »mekano«, Srbi še vedno dobro skuhati. Pa jih imamo za Balkance!

FOTO: Arhiv Družine 

Pri deviškem olju sem previden, raje imam prekmursko bučno ali od kakšnega istrskega oljkarja; je še vedno boljše in preverjeno, kot s Hvara ali Brača. Pa refošk tudi. Zakaj bi dajal za kakšen postup s Korčule več deset evrov, če lahko dobim teran ali refošk pri istrskem kmetu za tri evre? Pa še krompir, zelje, včasih tudi svinjsko mast, jajčka, presušeno meso, da o pršutu ne govorim.

Kmetje, niste zastonj dvignili glave in povzdignili glas po Evropi in že tudi v Sloveniji. Kaj bomo brez vas? Mogoče bomo to spoznali prepozno? Ker ne znamo prav ceniti zares vredno, kar imamo doma, pridelamo sami; tuje je bolje. Nimamo več pravega odnosa do slovenskega kmeta. Razlog za to lahko iščemo v tem, da je bil vedno manjvreden, izkoriščan, poniževan in zaničevan, povzdigovan pa »fabrški delavec«. Proletarec. Kmet pa ožigosan kot kulak. Vzemimo mu še to, kar ima, je rekla oblast, so prišli rubit, je šla liska iz hleva, mama in otroci pa v jok: sedaj še mleka ne bo! A je vseeno bil. In kruh. Otroška hrana za preživetje. Kaj pa bo jutri, če kmeta več ne bo? Komu to mar? Bomo pa jedli predelane alge, črve in bogvekaj, kar si bodo izmislili brihtneži, ki načrtujejo človeški razvoj, odvisnost in razumnost. Novi graščaki, veleposestniki, industrialci, predvsem pa trgovci. Ko bo na vrsti RAZPRODAJA VSEGA. Človeške (nes)pameti je že.

Kupi v trgovini

Naše kmetije
Kulturna dediščina
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh