Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protesti proti omejitvam zaradi covida-19 v Pekingu in Šanghaju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 11. 2022 / 15:42
Oznake: Covid, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2022 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Protesti proti omejitvam zaradi covida-19 v Pekingu in Šanghaju
FOTO: Twitter

Protesti proti omejitvam zaradi covida-19 v Pekingu in Šanghaju

Na ulicah Pekinga in Šanghaja je več tisoč protestnikov izrazilo svoje nezadovoljstvo s strategijo preprečevanja širjenja novega koronavirusa s popolnimi zaprtji družbe. Med drugim so zahtevali odstop predsednika Xi Jinpinga.

Protestniki so se v Pekingu zbrali na univerzi Tsinghua, študentom pa so se pridružili tudi prebivalci mesta. V Šanghaju naj bi prišlo tudi do spopadov s policijo. Povod za proteste je bil med drugim četrtkov smrtonosni požar v Ürümqiju, glavnem mestu severozahodne kitajske regije Xinjiang, kjer je v požaru v stanovanjskem bloku umrlo deset ljudi.

Nasprotovanje zapiranju družbe

Omejitve proti širjenju virusa naj bi botrovale visokemu številu smrtnih žrtev, saj naj bi zaprtje otežilo reševanje ljudi iz gorečega bloka, poročanje tujih agencij povzema STA. Kitajske oblasti te trditve sicer zanikajo.

Med sobotnim večernim protestom v Šanghaju so ljudje vzklikali gesla, kot sta »Xi Jinping, odstopi« in »Komunistična partija, odstopi«, je poročal BBC. Udeleženci protestov so prav tako peli državno himno ter skandirali »svoboda bo zmagala« in »ne zapiranju, hočemo svobodo«.

Rekordno število okužb

Eden od očividcev je povedal, da je prišlo do manjših spopadov, vendar je bila policija na splošno »civilizirana«. Kljub temu naj bi nekaj oseb aretirali in odpeljali.

Število zabeleženih primerov okužbe z novim koronavirusom je v enem dnevu na Kitajskem v soboto doseglo skoraj 40.000 in tako že četrti dan zapored preseglo rekord, je sporočila kitajska nacionalna zdravstvena komisija.

Družba brez covida-19

Protesti v Pekingu in Šanghaju so zadnji v vse hitrejšem nizu demonstracij proti kitajskim ukrepom, katerih cilj je družba brez covida-19. Nagle zapore so povzročile jezo po vsej državi ter s tem nasilne proteste v več mestih.






Nalaganje
Nazaj na vrh