Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajci in covid: »Povsem otopeli smo«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2022 / 12:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajci in covid: »Povsem otopeli smo«
Vlada v Pekingu še vedno izvaja politiko voditelja Ši Džinpinga o ničelni stopnji koronavirusnih okužb. FOTO: Reuters/arhiv Družine

Kitajci in covid: »Povsem otopeli smo«

Na Kitajskem je več deset mest po vsej državi, vključno z Wuhanom, kjer je bil koronavirus prvič zabeležen, znova povsem zaprtih, saj vlada v Pekingu še vedno izvaja politiko voditelja Ši Džinpinga o ničelni stopnji koronavirusnih okužb.

V enem od okrožij v Wuhanu mora do 30. oktobra ostati doma več kot 800.000 ljudi, poroča britanski BBC. »Povsem otopeli smo že. Vedno bolj in bolj otopeli,« je v izjavi za medije povedal eden od domačinov. Prizadeto je tudi mesto Žengžou, v katerem je največja tovarna iPhone naprav na svetu.

V začetku letošnjega oktobra je predsednik Ši sporočil, da ne bo popuščanja pri politiki ničelne stopnje koronaokužb.

Kitajska že tretji dan zapored poroča o več kot 1.000 primerih novih okužb. V začetku letošnjega oktobra je Ši sporočil, da ne bo popuščanja pri politiki ničelne stopnje koronaokužb, ravnanje vlade v Pekingu pa označil kot »ljudsko vojno za zaustavitev širjenja virusa«.

Kot je poročala tiskovna agencija Reuters, je 24. oktobra letos približno 28 mest po vsej državi izvajalo določeno stopnjo ukrepov za zaprtje, pri čemer je bilo prizadetih okoli 207 milijonov ljudi na območjih, ki ustvarijo skoraj četrtino kitajskega BDP.

Zaradi zaprtij je prizadeto tudi kitajsko gospodarstvo, saj se je BDP v treh mesecih do konca junija v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšal za 2,6 odstotka. FOTO: Pixabay

Različna pravila na različnih območjih

Po vsej državi je bilo v zadnjih dneh uvedenih približno 200 zapor, od tega večina v skupnostih, ki so bile označene kot območja z visokim ali srednjim tveganjem. Za prebivalce na različnih območjih veljajo različna pravila, odvisno od tega, ali so na območju z nizkim, srednjim ali visokim tveganjem.

Iz mesta Wuhan so ta teden poročali o do 25 novih okužbah na dan, v zadnjih dveh tednih pa o več kot 200 primerih okuženih.

Iz mesta Wuhan so ta teden poročali o do 25 novih okužbah na dan, v zadnjih dveh tednih pa o več kot 200 primerih okuženih. V mestu Žengžou je epidemija »prizadela manjše število zaposlenih« v podjetju Foxconn, ki je glavni proizvajalec za Apple, je za britanski BBC povedal proizvajalec in dodal, da so zaposlenim v karanteni zagotovili »materialne zaloge, psihološko udobje in odzivne povratne informacije«. To se je zgodilo v kritičnem obdobju za Apple, ki trenutno izdeluje novi iPhone 14.

V začetku tedna so v južnokitajskem središču Guangžou, od koder so včeraj poročali o 19 novih primerih okužb, začasno prekinili pouk v šolah in obedovanje v restavracijah, v nekaterih mestnih četrtih pa še vedno veljajo različni nadzorni ukrepi.

Protesti v Tibetu

Prizadeta so bila tudi bolj oddaljena območja, kot je Tibet, potem ko so se v začetku tedna pojavili posnetki, ki prikazujejo redke obsežne proteste proti strogim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa v območni prestolnici Lhasa. Mesto je že skoraj tri mesece zaprto, saj se bori z virusom - krajevni uradniki so včeraj sporočili, da je bilo v Lhasi prijavljenih osem novih primerov koronavirusnega obolenja.

Čeprav v drugih delih sveta izbruhe okužb na Kitajskem označujejo kot razmeroma maloštevilčne, se Kitajska drži stroge politike ničelne stopnje okužb.

Več videoposnetkov na družbenih omrežjih je prikazovalo nekaj sto protestnikov, ki so se spopadli s policijo. Večinoma naj bi šlo za kitajske delavce migrante iz etnične skupine Han. Prebivalec Lhase je za BBC potrdil, da so bili protesti v mestu minulo sredo.

Čeprav v drugih delih sveta izbruhe okužb na Kitajskem označujejo kot razmeroma maloštevilčne, se Kitajska drži stroge politike ničelne stopnje okužb, v okviru katere si oblasti prizadevajo izbruhe odpraviti v celoti. Peking omenjeno politika izvaja kljub vedno večji utrujenosti in jezi javnosti zaradi zapor in omejitev potovanj. To je v veliki meri prizadelo tudi kitajsko gospodarstvo, saj se je BDP v treh mesecih do konca junija v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšal za 2,6 odstotka.

Nalaganje
Nazaj na vrh