Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2022 / 10:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji
Bazilika sv. Frančiška v Assisiju. FOTO: Tatjana Splichal

Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji

Od izbruha epidemije je v Italiji zaradi okužbe z novim koronavirusom ali za posledicami koronavirusne bolezni umrlo več kot 175.000 ljudi.

Ob tolikšnem številu smrtnih žrtev sta Italijanska škofovska konferenca in frančiškani v Assisiju predlagali pobudo, ki naj bi potolažila žalujoče: na spletni strani 4ottobre.sanfrancesco.org so več tednov zbirali imena umrlih zaradi koronaepidemije, danes pa bodo zbrani seznam položili na svetnikov grob v Assisiju. Pokojne bodo na priprošnjo sv. Frančiška zaupali v Božje varstvo, so cerkveni predstavniki pojasnili v povabilu vsem, ki se želijo na ta poseben dan spomniti svojih bližnjih.

V Italiji je bilo število smrtnih žrtev višje od svetovnega povprečja, predvsem v prvi fazi epidemije.

V Italiji je bilo število smrtnih žrtev višje od svetovnega povprečja, predvsem v prvi fazi epidemije. Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi, je spomnil, da se številni svojci zaradi zaščitnih ukrepov proti koroni med epidemijo niso mogli osebno posloviti od svojih bližnjih in zaradi tega še vedno trpijo. Pobuda naj bi predstavljala »konkreten način, kako se vsem približati v veri in prijateljski bližini«, je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil kardinal in bolonjski nadškof.

Po izročilu vsako leto ena od italijanskih pokrajin daruje olje za svetilko pred grobom svetega Frančiška.

Poleg kardinala Zuppija na današnji praznik svetega Frančiška v Assisiju pričakujejo tudi italijanskega predsednika Sergia Mattarello. Letos bo v zgornji cerkvi bazilike svetega Frančiška prižgal votivno svetilko italijanskih skupnosti in nagovoril celoten narod. Po izročilu vsako leto ena od italijanskih pokrajin daruje olje za svetilko pred grobom svetega Frančiška. Italijanska škofovska konferenca bo letos to storila v imenu vseh pokrajin v državi, v znamenje enotnosti in upanja. Italijani svetega Frančiška častijo tudi kot zavetnika države.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh