Zapri
Iskanje

Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2022 / 10:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 11:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji

Assisi: Italija se spominja umrlih v koronaepidemiji
Bazilika sv. Frančiška v Assisiju. FOTO: Tatjana Splichal
Od izbruha epidemije je v Italiji zaradi okužbe z novim koronavirusom ali za posledicami koronavirusne bolezni umrlo več kot 175.000 ljudi.

Ob tolikšnem številu smrtnih žrtev sta Italijanska škofovska konferenca in frančiškani v Assisiju predlagali pobudo, ki naj bi potolažila žalujoče: na spletni strani 4ottobre.sanfrancesco.org so več tednov zbirali imena umrlih zaradi koronaepidemije, danes pa bodo zbrani seznam položili na svetnikov grob v Assisiju. Pokojne bodo na priprošnjo sv. Frančiška zaupali v Božje varstvo, so cerkveni predstavniki pojasnili v povabilu vsem, ki se želijo na ta poseben dan spomniti svojih bližnjih.

V Italiji je bilo število smrtnih žrtev višje od svetovnega povprečja, predvsem v prvi fazi epidemije.

V Italiji je bilo število smrtnih žrtev višje od svetovnega povprečja, predvsem v prvi fazi epidemije. Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi, je spomnil, da se številni svojci zaradi zaščitnih ukrepov proti koroni med epidemijo niso mogli osebno posloviti od svojih bližnjih in zaradi tega še vedno trpijo. Pobuda naj bi predstavljala »konkreten način, kako se vsem približati v veri in prijateljski bližini«, je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil kardinal in bolonjski nadškof.

Po izročilu vsako leto ena od italijanskih pokrajin daruje olje za svetilko pred grobom svetega Frančiška.

Poleg kardinala Zuppija na današnji praznik svetega Frančiška v Assisiju pričakujejo tudi italijanskega predsednika Sergia Mattarello. Letos bo v zgornji cerkvi bazilike svetega Frančiška prižgal votivno svetilko italijanskih skupnosti in nagovoril celoten narod. Po izročilu vsako leto ena od italijanskih pokrajin daruje olje za svetilko pred grobom svetega Frančiška. Italijanska škofovska konferenca bo letos to storila v imenu vseh pokrajin v državi, v znamenje enotnosti in upanja. Italijani svetega Frančiška častijo tudi kot zavetnika države.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close