Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija je počastila spomin na koronažrtve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 03. 2021 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italija je počastila spomin na koronažrtve

Italija je počastila spomin na koronažrtve

Premier Draghi v Bergamu spomnil tudi na vse zaradi koronavirusne bolezni umrle duhovnike.

Bergamo marca 2020 FOTO: Vatican Media

Z osrednjo slovesnostjo v italijanskem Bergamu je Italija včeraj počastila spomin na vse pokojne, ki so v zadnjem letu dni izgubili življenje zaradi okužbe z novim koronavirusom. predsednik italijanske vlade Mario Draghi je podobe vojaških konvojev s krstami, ki so ponoči 18. marca 2020 zapustili Bergamo, imenoval »neizbrisen« simbol te tragedije. Obenem je zagotovil, da si bo vlada prizadevala za čim večje število cepljenj v čim krajšem času.

Predsednik republike Sergio Mattarella je včeraj podpisal zakon, ki ga je italijanski parlament potrdil dan prej, po njem pa bodo odslej vsako leto 18. marca obhajali narodni dan spomina na žrtve koronaepidemije. Po vsej državi so zastave na javnih zgradbah že včeraj vihrale na pol droga.

V Bergamu ni niti ene same družine, ki v koronaepidemiji ne bi izgubila svojca ali znanca

V pokrajini Bergamo na severu Italije, nekdanjem središču koronaobolenj v državi, je Draghi s polaganjem venca spomnil na vse žrtve bolezni. Zatem je v parku v jugozahodnem delu mesta slovesno odprl spominski gozdič. Kot je pojasnil, v Bergamu ni niti ene same družine, ki v koronaepidemiji ne bi izgubila svojca ali znanca. »Doživeli ste grozljivo obdobje, ko niste imeli priložnosti, da bi jokali za svojimi dragimi, se od njih poslovili in jih že zadnjič pospremili na njihovi poti,« je dejal italijanski premier.

V nagovoru se je obrnil tudi na ostarele in jim »slovesno obljubil«, kako »se ne bo nikoli več zgodilo, da najranljivejše osebe ne bi bile deležne ustrezne pomoči in zaščite«. Med junaki krize je na prvem mestu navedel »duhovnika najmanjših« Fausta Resminija in vse druge duhovnike v Bergamu, ki so umrli zaradi okužbe s koronavirusom.

V Italiji so od izbruha epidemije zabeležili okoli 104.000 smrtnih žrtev, kar je drugo najvišje število v Evropi, za Veliko Britanijo. V svetovnem merilu Italija pri tem zaseda šesto mesto.

V Indiji s skoraj 40.000 okužbami največji dnevni porast letos

Epidemiološke razmere v svetu se še umirjajo, saj po navedbah STA iz Indije danes poročajo o skoraj 40.000 novih primerih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, kar je največji dnevni porast od 29. novembra lani.

Indijo, kjer so doslej potrdili skupno že 11,5 milijona primerov okužb, po številu okužb na svetu prekašata le Združene države Amerike in Brazilija. Konec lanskega leta so sicer v državi beležili upočasnjevanje širjenja okužb, vendar se je ta ugoden trend v minulih tednih ne le ustavil, temveč obrnil v nasprotno smer. Število okužb zdaj skokovito narašča, tamkajšnje oblasti pa svarijo pred novim valom.

V državi z več kot 1,35 milijarde prebivalci so doslej razdelili okoli 40 milijonov odmerkov cepiv proti koronavirusni bolezni ter izvedli več kot 230 milijonov testov na okužbo z novim koronavirusom.

Ameriški predsednik Biden slavi predčasno uresničitev cilja koronacepljenj

Kot še poroča STA, pa je ameriški predsednik Joe Biden včeraj napovedal, da bo danes po 58 dneh vladanja slavil uresničitev cilja 100 milijonov cepljenj proti novemu koronavirusu v prvih 100 dnevih vladanja, ki si ga je zadal pred nastopom na položaj 20. januarja. Zaradi tega bodo Združene države Amerike lahko zdaj s cepivi pomagale še Kanadi in Mehiki.

Biden namerava na sever in jug »posoditi« štiri milijone odmerkov cepiva proti koronavirusni bolezni proizvajalca AstraZeneca, kar bo prvi ameriški izvoz cepiva doslej, potem ko sta Bidna za pomoč večkrat zaprosila voditelja Kanade in Mehike.

Kanada bo dobila 1,5 milijona odmerkov, Mehika pa 2,5 milijona. Obe državi bosta enkrat v prihodnosti, ko se bo epidemija umirila, te odmerke povrnili. Cepiva AstraZenece v ZDA sicer zaenkrat še niso potrdili za uporabo.

V ZDA se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do četrtka z novim koronavirusom okužilo 29,66 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 539.000. Samo v četrtek so našteli 58.500 okužb in 1.173 smrti.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh