Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proticepilna zarota (2021)

Za vas piše:
L. Č.
Objava: 12. 08. 2021 / 14:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2021 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Proticepilna zarota (2021)
RTV MMC

Proticepilna zarota (2021)

Na TV SLO so predvajali dokumentarec o izvoru

Britansko-francoski dokumentarni film Proticepilna zarota je bil na ogled v nedeljo, 1. avgusta, v poznovečernem terminu (ob 22.25).

Nenaklonjenost cepivom se v zahodnem svetu vse bolj širi: odstotek otrok, ki so cepljeni po programu, je vse nižji, zato ni bilo nepričakovano, da so bili številni zadržani tudi do cepljenja proti covidu 19. Dokumentarec Proticepilna zarota se posveti temu družbenemu pojavu.

Začnejo v korenini problema – od kod sploh izvira nenaklonjenost cepljenju. Začelo se je z britanskim zdravnikom Andrewom Wakefieldom, ki trdi, da kombinacija cepiva proti mumpsu, ošpicam in rdečkam povzroča avtizem. Te izjave so bile zelo hitro znanstveno ovržene. A dvom je bil zasejan. Redkokdo, ki svojih otrok ni dal cepiti iz strahu pred avtizmom, tudi ve, da Wakefield pravzaprav zagovarja cepljenje, vendar razdeljeno na posamezne enote,torej posebej za ošpice, posebej za mumps in posebej za rdečke. Ob tem ima tudi lasten finančni interes, saj je patentiral samostojno cepivo proti ošpicam.

Žal se dokumentarni film s te točke ne razvije dovolj. Ne pojasni dovolj nazorno, zakaj je pomembno, da je precepljenost čim višja, če si želimo vrnitve v kar se da normalne življenjske tirnice, in da je strah pred cepljenjem neupravičen.

Kljub temu ga priporočamo v ogled. V spletnem arhivu RTV SLO je na ogled še do 1. septembra.

Nalaganje
Nazaj na vrh