Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protimafijski sodnik Rosario Livatino razglašen za blaženega

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 05. 2021 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Protimafijski sodnik Rosario Livatino razglašen za blaženega

Protimafijski sodnik Rosario Livatino razglašen za blaženega

Kardinal Semeraro: priljubljeni pravnik je bil pravi »Kristusov mučenec«.

Rosario Livatino FOTO: Vatican Media

Italijanski sodnik Rosario Livatino (1952-1990), ki se je boril proti organiziranemu kriminalu in ga je sicilijanska mafija umorila »iz sovraštva do vere«, je bil včeraj v sicilijanskem mestu Agrigent razglašen za blaženega, poroča avstrijski Kathpress. Zaradi še vedno veljavnih protikoronskih ukrepov se je slovesnosti v tamkajšnji stolnici smelo udeležiti le manjše število duhovnikov, sorodnikov novega blaženega in domačih vernikov. Italijanska televizija je dogodek neposredno prenašala, kardinal Marcello Semeraro, prefekt vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov, pa je priljubljenega pravnika v mašnem nagovoru označil kot pravega »Kristusovega mučenca«. Livatino je »priča pravičnosti Božjega kraljestva«. Okrvavljena srajca novega blaženega je bila med slovesno beatifikacijo razstavljena v relikviariju, njegov god pa bomo v Katoliški cerkvi obhajali 29. oktobra.


Okrvavljena srajca, relikvija novega blaženega FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je Livatina med včerajšnjo opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu postavil za zgled vsem sodnikom: mladi mož v svojem boju proti mafiji nikoli ni podlegel korupciji, ga je pohvalil sveti oče, pač pa je bil Sicilijanec vse do svoje junaške smrti »zvesta priča evangelija«.

Rosaria Livatina, zaposlenega na državnem tožilstvu v Agrigentu in od leta 1990 sodnika, so 21. septembra 1990 v bližini mesta ustrelili štirje morilci Stidde, mafiji podobne kriminalne organizacije na jugu Sicilije. Papež Frančišek je konec lanskega leta smrt 37-letnega gorečega katoličana z ustreznim odlokom potrdil kot mučeništvo. Datum včerajšnje beatifikacije spominja na obisk papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) v Agrigentu, kjer je v zgodovinskem nagovoru 9. maja 1993 mafiji zagrozil z Božjim sodiščem.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh