Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva faza škofovske sinode podaljšana do 15. avgusta 2022

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2021 / 18:06
Oznake: Cerkev, Vatikan, sinoda
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 18:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva faza škofovske sinode podaljšana do 15. avgusta 2022
Odzivi na sinodalno gibanje so zelo pozitivni FOTO: arhiv Družine

Prva faza škofovske sinode podaljšana do 15. avgusta 2022

Prva faza vesoljne sinode v Katoliški cerkvi bo na željo številnih krajevnih Cerkva podaljšana, so danes sporočili s tiskovnega urada glavnega tajništva sinode.

Rok oddaje za povzetke posvetov na škofijski ravni, s strani škofovskih konferenc in drugih cerkvenih teles, bo tako podaljšan do sredine avgusta prihodnje leto, saj so odzivi na sinodalno gibanje zelo pozitivni. Sprva je bilo predvideno, da bi rezultate sinodalnih posvetov in prireditev v Rimu zbrali do konca marca 2022.

Upoštevana prošnja krajevnih Cerkva

Papež Frančišek je sinodo slovesno odprl 9. oktobra v Vatikanu, teden dni pozneje pa se je sinodalni proces začel v krajevnih Cerkvah, po posameznih škofijah. Odtlej je bilo v Rimu »z različnih strani vedno znova slišati prošnjo, da bi prvo fazo sinodalnega procesa podaljšali«, so sporočili z glavnega tajništva sinode, podaljšanje prve faze pa je utemeljeno z večjo priložnostjo Božjega ljudstva, da bi pridobilo pristno izkušnjo poslušanja in dialoga v začetem procesu.

Ali bo začetek druge faze prav tako prestavljen, iz Vatikana zaenkrat niso sporočili.

Že ob napovedi večfaznega sinodalnega procesa je bilo slišati nekaj kritik zaradi tesne časovnice. Do konca prihodnjega marca zbrane rezultate naj bi tajništvo sinode do septembra povzelo v delovnem dokumentu, namenjenem celinski fazi sinodalnega procesa.

Ali bo začetek druge faze prav tako prestavljen, iz Vatikana zaenkrat niso sporočili. Drugi delovni dokument, »Instrumentum laboris«, naj bi bil pripravljen do aprila 2023, ta pa bo služil kot izhodišče za sklepno fazo sinode, ki bo zasedala oktobra 2023 v Vatikanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh