Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva obletnica smrti msgr. dr. Franca Perka

Objava: 20. 02. 2009 / 07:40
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva obletnica smrti msgr. dr. Franca Perka

Danes obhajamo prvo obletnico smrti msgr. dr. Franca Perka, upokojenega beograjskega nadškofa metropolita. Ob tej priložnosti bo ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran kot predsednik SŠK ob 18.30 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani tudi daroval sv. mašo.

Franc Perko se je rodil 19. novembra 1929 na Krki v župniji Krka kot tretji otrok očeta Janeza in matere Jožefe. Osnovno šolo je od leta 1936 obiskoval v domačem kraju, leta 1941 pa se je vpisal na Škofijsko klasično gimnazijo. Ker je bila omenjena izobraževalna ustanova ukinjena, je šolanje nadaljeval na državni klasični gimnaziji (1945–1949) in ga zaključil z maturo. Jeseni 1949 je začel študirati na takrat državni Teološki fakulteti v Ljubljani.

V duhovnika ga je leta 1953 posvetil škof Anton Vovk. Po novi maši je bil za leto in pol poklican na služenje vojaškega roka v Beograd, ker je bila 1952 Teološka fakulteta izključena iz ljubljanske Univerze. Po odsluženi vojaški obveznosti je bil zaradi »neprijateljske propagande« najprej obsojen na 3 leta zaporne kazni, zaradi pritožbe pa so mu kazen povišali na 5 let stroge zaporne kazni, ki jo je prestajal v več krajih (v Beogradu, Požarevcu, Ljubljani, na Igu in v Mariboru). Iz zapora je bil izpuščen po skoraj 3 letih. Septembra 1958 je bil nastavljen za kaplana v Šenčurju in kljub močni krizi poklica je vzdržal, saj je veliko poučeval verouk. Leta 1959 je vstopil v Ciril-Metodijsko društvo slovenskih duhovnikov.

Prof. dr. Franc Grivec ga je spodbujal, da bi pod njegovim mentorstvom nadaljeval študij. Ker je povabilo sprejel, je tudi zaprosil za premestitev na manj zahtevno mesto, zato je bil najprej imenovan za kaplana v župniji Ljubljana-Trnovo, nato pa je bil čez 6 tednov poslan v Skaručno. Leta 1963 je ubranil doktorsko tezo z naslovom Filozofija in teologija sv. Cirila in Metoda.

Leta 1964 je postal predavatelj na Teološki fakulteti v Ljubljani, jeseni 1965 pa je na študij odšel na Vzhodni inštitut v Rim in se čez eno leto vrnil v Ljubljano, kjer je eno leto ponovno predaval. Jeseni 1967 se je vrnil v Rim in naslednje leto napisal magisterij iz teologije in zgodovine vzhodnih Cerkva. Po tem je v okviru že omenjene fakultete predaval več predmetov, pet let je bil tudi njen dekan.

Dne 16. decembra 1986 ga je papež Janez Pavel II. (1978–2005) imenoval za beograjskega nadškofa in prvega beograjskega metropolita. Čas razpada Jugoslavije je bil v Srbiji zaznamovan z nerazumevanjem stališča Vatikana (Katoliške Cerkve) in Republike Slovenije, zato za katoličane tisti čas nikakor ni bil lahek. Po razpadu Jugoslavije je Sveti sedež na območju Srbije, Kosova, Črne Gore in Makedonije ustanovil Mednarodno škofovsko konferenco sv. Cirila in Metoda, za njenega predsednika pa je bil imenovan dr. Perko. Službo je opravljal do leta 2001. Po vrnitvi v Slovenijo se je nastanil pri sestrah sv. križa v Mali Loki pri Domžalah, kjer je živel že kot profesor.

Nadškof Perko je bil tudi član Slovenske škofovske konference (SŠK), znotraj katere je bil odgovoren za področje ekumenizma. Umrl je 20. februarja 2008 v duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani.

TISKOVNI URAD SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh