Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva papeževa splošna avdienca po štiritedenskem oddihu

Objava: 03. 08. 2011 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva papeževa splošna avdienca po štiritedenskem oddihu

V Castelgandolfu se je danes zbralo veliko število romarjev.

Papež Benedikt XVI. je danes po štiritedenskem oddihu ponovno pričel s splošnimi avdiencami za romarje in obiskovalce s celega sveta. Zaradi velika navala vernikov današnja splošna avdienca ni potekala na notranjem dvorišču papeške letne rezidence v Castelgandolfu, pač pa na glavnem trgu te majhne skupnosti v Albanskem gričevju, okoli dvajset kilometrov oddaljene od italijanske prestolnice.

Benedikt XVI. je po nekaj tednih oddiha deloval spočito. Pred okoli pet tisočimi obiskovalci je v različnih jezikih nadaljeval s ciklusom svojih pridig o pomenu molitve za življenje Cerkve in njenih vernikov. V nagovoru je vernike pozval, naj v počitniškem času poskrbijo tudi za notranji počitek. Izvir novih moči jim lahko nudi molitev, obisk cerkve, prebiranje Svetega pisma ali pa kakšne druge knjige z versko vsebino. Po besedah svetega očeta tovrstni duhovni poudarki obogatijo počitniški čas in poskrbijo za resničen, globok oddih.

V mesecu juliju je štiriinosemdesetletni papež odpovedal skoraj vse javne termine, splošne in zasebne avdience, z nekaterimi izjemami, kot je denimo nedeljska molitev angelovega češčenja, sestal pa se je tudi s predsednikom malezijske vlade. Za razliko od preteklih let sveti oče meseca julija tokrat ni preživel v severnoitalijanskh Alpah, pač pa se je iz Vatikana takoj odpravil v Castelgandolfo. V mesecu avgustu se za Benedikta XVI. ponovno prične intenzivnejši delovni program.

Prvi tedni poletnega oddiha so po vatikanskem protokolu tradicionalno namenjeni papeževemu počitku, Benedikt XVI. pa jih je letos izkoristil tudi za pisanje tretjega, zadnjega dela svoje trilogije o Jezusu. Sveti oče si želi omenjeni knjižni projekt pravočasno zaključiti. Prva dva dela trilogije sta izšla leta 2007 in spomladi 2011.

Nikakršnih potrditev pa ni za govorice, da Benedikt XVI. pripravlja novo, četrto okrožnico, ki naj bi govorila o veri, čemur se pridružujejo tudi ugibanja, da namerava sveti oče ob bližajoči se petdeseti obletnici odprtja drugega vatikanskega cerkvenega zbora 11. oktobra 2012 razglasiti tudi ‘leto vere’.

Gotovo je, da bo papež obletnico odprtja koncila izkoristil za intenzivno refleksijo o vlogi in pomenu drugega cerkvenega zbora in, kot je večkrat poudaril, skušal pospešiti sprejetje nekaterih sklepov, ki tudi po pol stoletja še vedno veljajo za sporne.

V prihodnjih tednih se bo sveti oče pospešeno pripravljal na svoji potovanji v tujino. Od 18. do 21. avgusta bo obiskal Španijo, kjer bodo mladi katoličani zbrani na svetovnem dnevu mladih, od 22. do 25. septembra pa je na programu obisk domovine Nemčije.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh