Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva svetnica med severnoameriškimi staroselci

Objava: 28. 12. 2011 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prva svetnica med severnoameriškimi staroselci

Kateri Tekakvita (1656-1680) je bila hči indijanskega poglavarja iz plemena Mohawk in katoliške skvo iz plemena Algonquin.

Cerkev v Združenih državah Amerike in Kanadi se je z veseljem odzvala na vest, da bo za svetnico razglašena prva pripadnica severnoameriških indijanskih plemen. Bodoča svetnica, Kateri Tekakvita, ‘lilija plemena Mohawk’, je bila že leta 1980 prva severnoameriška staroselka, ki je bila razglašena za blaženo. Papež Benedikt XVI. pa je minuli teden podpisal dekret, v katerem je potrjen čudež na priprošnjo Kateri Tekakvita. Dekret so objavili pri vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov.

Kateri Tekakvita se je rodila leta 1656 v današnji ameriški zvezni državi New York. Bila je hči indijanskega poglavarja iz plemena Mohawk, Kenneronkwe, in katoliške skvo iz plemena Algonquin, Tagaskouite. Kot deklica je večkrat zavrnila poroko, kar je bilo za indijanko takrat precej nenavadno. Pri dvajsetih letih ji je jezuitski pater podelil zakrament svetega krsta. V jezuitski župniji v bližini Montreala, Kahnawake, se je leta 1679 slovesno zaobljubila čistosti in preostanek svojega kratkega življenja posvetila skrbi za ostarele, bolne in otroke. ‘Lilija plemena Mohawk’ je umrla 17. aprila 1680.

Kahnawake je danes rezervat, v katerem živi okoli sedem tisoč tristo indijancev iz plemena Mohawk. Tu je postavljena tudi cerkev, v kateri so shranjeni posmrtni ostanki blažene Kateri. Katoliški indijanci so si dolga leta prizadevali, da bi jo razglasili za svetnico.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh