Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva vstavitev osia implanta v Sloveniji [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 02. 2022 / 07:31
Oznake: Tehnologija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva vstavitev osia implanta v Sloveniji [VIDEO]
Vstavitev OSIA implanta je opravil dr. Janez Rebol z ekipo na Kliniki za ORL, CFK in MFK. FOTO: FB UKC Maribor

Prva vstavitev osia implanta v Sloveniji [VIDEO]

V UKC Maribor so uspešno opravili prvo vstavitev OSIA implanta v Sloveniji. Gre za novo napravo, ki omogoča sluh pacientom, ki so gluhi na eno stran ali imajo težjo obliko prevodne ali mešane naglušnosti.

Posebnost nove naprave se kaže v popolnoma drugi obliki stimulacije notranjega ušesa – prevajanje zvoka po kosti, a prek t. i. piezoelektričnega efekta, je ob tem povedal zdravnik Janez Rebol.

Novo napravo so razvili v Avstraliji. FOTO: FB UKC Maribor

Pacient še isti dan odpuščen iz bolnišnice

Pacient, ki je bil v četrtek operiran v splošni anesteziji, je bil še isti dan odpuščen iz UKC Maribor, sledi celjenje rane, zarastitev implanta v kost in nastavitev procesorja implanta predvidoma v štirih tednih po operaciji. »Pri tem gre za napravo, ki je vsajena v kost oziroma se zraste s kostjo in temelji na draženju z piezoelektričnim efektom. Ta naprava omogoča bistveno boljše ojačitve kot vse primerljive naprave doslej. Na tem področju si obetamo bistveno večjo korist za pacienta,« je pojasnil Rebol.

Na letni ravni med 20 in 25 vstavitev

Bolnike, ki so primerni za vstavitev osia implanta je treba pred operacijo testirati, je povedal Rebol in dodal, da bodo na letni ravni v UKC Maribor opravili med 20 in 25 vstavitev osia implanta. V četrtek so želeli opraviti še eno operacijo, vendar so odpovedali, saj je bil bolnik okužen z novim koronovirusom. Aparat je možno vstaviti tudi otrokom, čakalna doba na operacijo pa je eno leto.

FOTO: FB UKC Maribor

»Nismo pozabili na bolnike«

Kot je povedal predstojnik Klinike za ORL in MFK v UKC Maribor dr. Boštjan Lanišnik, je ta dosežek dokaz, da niso pozabili na ostali del medicine in bolnike, ki imajo druge težave in da je bil to preskok, ki ga je omogočila tehnologija. »Bolniki pred tem sploh niso imeli možnosti takšne rehabilitacije, zdaj pa jim omogočamo bistveno bolj elegantno rešitev kot do zdaj.«


Kupi v trgovini

V bolezni in zdravju
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh