Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi anglikanski škofje že prestopili v katoliško Cerkev

Objava: 05. 01. 2011 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi anglikanski škofje že prestopili v katoliško Cerkev

Trije škofje so na novega leta dan v londonski Westminstrski katedrali prejeli obhajilo in bili v polnosti sprejeti v občestvo katoliške Cerkve.

Trije nekdanji anglikanski škofje so na novega leta dan v londonski Westminstrski katedrali prejeli obhajilo in bili v polnosti sprejeti v občestvo katoliške Cerkve. Kot je poročala britanska medijska hiša BBC, naj bi omenjeni škofje 15. januarja letos prejeli katoliško duhovniško posvečenje. Tudi njihove soproge so prestopile v katoliško Cerkev.

Gre za prvo skupino anglikanskih škofov, ki so se po objavi papeževega dokumenta novembra 2009 ločili od svoje dotedanje skupnosti in napovedali prestop v katoliško Cerkev. Benedikt XVI. je takrat s konstitucijo 'Anglicanorum Coetibus' določil merila, s katerimi je anglikanskim vernikom, željnim prestopa v katoliško Cerkev, omogočil ohranitev določenih lastnih tradicij.

Nekdanji anglikanski škofje John Broadhurst iz škofije Fulham, Keith Newton iz škofije Richborough in Andrew Burnham iz škofije Ebbsfleet so se za odstop odločili zato, ker se ne strinjajo z duhovniškim posvečevanjem žensk v anglikanski Cerkvi. Minulo soboto so skupaj z njimi v katoliško Cerkev prestopile tudi tri anglikanske redovnice.

Katoliški londonski pomožni škof Alan Hopes je po poročanju medijske hiše BBC izjavil, da naj bi do letošnje velike noči v katoliško Cerkev prestopilo še vsaj petdeset anglikanskih duhovnikov in na tisoče anglikanskih vernikov. Razlog za njihov prestop je škofovsko posvečevanje žensk v anglikanski Cerkvi, je pojasnil škof Hopes, tudi sam nekdanji anglikanec, ki je v katoliško Cerkev prestopil leta 1994.

Kot je poročal britanski časnik 'The Sunday Telegraph', naj bi natančni časovni načrt za ustanovitev lastnega ordinariata za nekdanje anglikanske duhovnike in vernike predstavili v naslednjih tednih. Po besedah angleško-valižanskega katoliškega primasa, nadškofa Vincenta Nicholsa, je katoliška Cerkev ustanovitvi omenjenega ordinariata namenila okoli 290.000 evrov.

Po navedbah londonskega časnika 'The Times' pa želijo v prihodnjem tednu v katoliško Cerkev prestopiti še trije anglikanski škofje. V kratkem naj bi v katoliški Cerkvi kot samostojno pravno telo ustanovili lastno škofijo za vernike, ki so v katolištvo prestopili iz anglikanske tradicije.

Val prestopov v katoliško Cerkev so anglikanci v Veliki Britaniji doživeli že po uvedbi duhovniškega posvečevanja žensk v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je anglikansko Cerkev zapustilo na stotine duhovnikov in številni laiki.

Na fotografiji: Westminstrska katedrala v Londonu

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh