Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi posnetki bule o Luthrovem izobčenju iz skrivnih vatikanskih arhivov že na ogled

Objava: 01. 03. 2012 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi posnetki bule o Luthrovem izobčenju iz skrivnih vatikanskih arhivov že na ogled

Danes v Rimu odpirajo razstavo ‘Lux in arcana’.

V Kapitolinskih muzejih v Rimu bodo danes odprli razstavo z naslovom ‘Lux in arcana’, na kateri bodo prikazali sto izbranih dokumentov iz tajnih vatikanskih arhivov. Minuli ponedeljek, tri dni pred uradnim odprtjem razstave, pa so bile že objavljeni posnetki bule o Luthrovem izobčenju. Bavarska televizijska postaja jih je objavila v svoji večerni oddaji, na ogled pa so tudi na spletni strani http://www.br.de/themen/aktuell/inhalt/geheimarchiv-vatikan-rom100.html. Dokument je bil pod ključem okoli štiristo let. Izobčenje Martina Luthra (1483-1546) še do današnjega dne ni bilo preklicano.

Papeške bule so dokumenti, ki jih izda papež, imenujejo pa se po buli, posebnem pečatu, ki je pripet na koncu dokumenta, s čimer je potrjena njegova verodostojnost. Bule se izdajajo ob pomembnih odločitvah ali objavi pravnih predpisov.

Bula o izobčenju Martina Luthra, ki jo je leta 1521 izdal papež Leon X., bo skupaj z drugimi znamenitimi zapisi v Kapitolinskih muzejih na ogled do 9. septembra. Precejšnje medijsko zanimanje vlada tudi za dokumente iz procesa proti Galileu Galileu in za pismo članov angleškega parlamenta papežu Klemenu VII. za izničenje sporne zakonske zveze kralja Henrika VIII. iz leta 1530. Nestrpno so pričakovani tudi nekateri doslej le za raziskovalce dostopni dokumenti iz pontifikata Pija XII. (1939-1958) iz obdobja druge svetovne vojne.

Povod za pripravo razstave ‘Lux in arcana - Vatikanski tajni arhivi se razkrijejo' je štiristota obletnica ustanovitve papeških zasebnih arhivov, kar je bila zamisel papeža Pavla V. (1605-1621), 31. januarja 1612. Papež Leon XIII. (1878-1903) je dal arhive na razpolago za zgodovinske raziskave. Doslej je arhive letno obiskalo okoli tisoč petsto znanstvenikov iz več kot šestdesetih različnih držav.

Dodatne informacije o razstavi so na voljo na spletnem naslovu http://www.museicapitolini.org/.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh