Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi teden v avgustu je posvečen dojenju

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 07. 2014 / 12:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi teden v avgustu je posvečen dojenju

Prvi teden v avgustu je posvečen dojenju

Prvi teden v avgustu v več kot 150 državah zanamujemo svetovni teden dojenja kot del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju (WABA).

Prvi teden v avgustu v več kot 150 državah zaznamujemo svetovni teden dojenja kot del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju (WABA). Z akcijo želijo Svetovna zdravstvena organizacija, UNICEF in zdravstvena stroka ozaveščati o pomenu dojenja, ki ga izključno priporočajo v prvih šestih mesecih, nato pa se mora dojenček počasi, varno in s pravilno izbire hrane in navajati na dopolnilno hranjenje, medtem ko dojenje opustimo šele po dveh letih ali celo pozneje.


Dojenje je zmaga za vse življenje. Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Slogan letošnjega svetovnega tedna dojenja je Dojenje, zmaga za vse življenje. Materino mleko je namreč najboljša hrana za dojenčka. »Za zdravje, rast in razvoj otroka zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi,« pravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Vsaka mati pa se mora prilagoditi svojemu otroku. »Čas, ko mati otroka doji, je čas, ko se otrok čuti najbolj varnega, ljubljenega, poslušanega … Je več kot samo hranjenje z zdravo hrano, saj dojenje utrjuje čustvene vezi, ljubezen in razumevanje med mamo in otrokom, ki se počasi navaja na zunanji svet. In ne nazadnje, materino mleko je vedno na voljo, vedno prave temperature in je zastonj. In glede na to, da smo ljudje vedno bolj ekološko osveščeni - mlečni nadomestki so shranjeni v embalaži, in če mati doji, potem odpadne embalaže ni,« so razložili prednosti dojenja.

Dogodke, na katerih bodo v UKC Ljubljana promovirali in spodbujali dojenje, bodo organizirali tudi prvi teden v oktobru v ljubljanski porodnišnici. Z doječimi materami in tistimi, ki bodo radost materinstva šele okusile, se bodo pogovarjali o materinskem mleku in prednostih dojenja, odgovorili pa bodo tudi na vprašanja mater in jim razložili, kam se lahko obrnejo, če potrebujejo pomoč. O dojenju bodo informirali že v šoli za starše. »V ljubljanski porodnišnici na različnih oddelkih dela pet IBCLC svetovalk (mednarodno pooblaščenih svetovalk za dojenje). Naš cilj je, da čim večje število mater doji svoje otroke in da v vsakem trenutku vedo, kje lahko najdejo ustrezno strokovno pomoč.«

V založbi Družina je lani izšla knjiga Dojenje, v kateri bodo mamice, ki se pripravljajo na novorojenčka in bodo začele dojiti, izvedele vse o hranjenju svojega malega zaklada v prvih šestih mesecih po porodu. "Odločitev za dojenje je pomemben korak na poti starševstva in verjetno veliko bolj daljnosežna odločitev, kot sprva mislimo. Ko je dojenček med nami, nam velikokrat zmanjka poguma, podpore in vztrajnosti, zato je knjiga z duhovno podporo dojenju dobrodošel pripomoček, ki naj bo v obdobju dojenja vsaki mamici na dosegu roke za navdihujoče branje. Navedki na straneh te knjige kažejo, da dojenje ni le najboljša hrana in zaščita za dojenčka, ampak tudi dejanje, ki krepi družino, Cerkev in družbo."




Vir: UKC/ K. C.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh