Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo srečanje kardinalskega sveta 2022: sinoda, diplomacija in ženske

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 02. 2022 / 13:03
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo srečanje kardinalskega sveta 2022: sinoda, diplomacija in ženske
Kardinali so razpravljali tudi o možnih posledicah aktualnega dogajanja po svetu za vesoljni sinodalni proces. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Prvo srečanje kardinalskega sveta 2022: sinoda, diplomacija in ženske

Papežev svet kardinalov svetovalcev je na svojem prvem letošnjem srečanju razpravljal o vesoljni sinodi Katoliške cerkve, mednarodnih krizah in vlogi žensk v Cerkvi.

Kot so sinoči sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, je na začetku vsak izmed udeležencev iz Severne in Latinske Amerike, Azije, Afrike in Evrope spregovoril o družbenopolitičnih in cerkvenih razmerah na svojem območju. Kardinali so razpravljali tudi o možnih posledicah aktualnega dogajanja po svetu za vesoljni sinodalni proces ter o nalogah laikov in duhovnikov.

Udeleženci srečanja so v drugem delu srečanja razpravljali o vlogi vatikanske diplomacije v trenutnih mednarodnih razmerah.

Delovnega srečanja v vatikanskem Domu sv. Marte so se poleg papeža udeležili še kardinali Pietro Parolin in Giuseppe Bertello iz Vatikana, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Tegucigalpe, Reinhard Marx iz Münchna, Sean Patrick O'Malley iz Bostona, Oswald Gracias iz Bombaja in Fridolin Ambongo Besungu iz Kinšase ter tajnik sveta, škof Marco Mellino.

Kot so še zapisali v sporočilu, so se udeleženci v drugem delu srečanja ukvarjali z vlogo vatikanske diplomacije v trenutnih mednarodnih razmerah. Posebno pozornost so namenili vlogi papeških nuncijev v odnosu do politike in Cerkve.

Italijanska izvedenka za dogmatiko in redovnica Linda Pocher je udeležencem srečanja predstavila svoja razmišljanja o vlogi ženske v Cerkvi in »marijanskem načelu«.

Včeraj popoldne so člani kardinalskega sveta prisluhnili še predstavitvi italijanske izvedenke za dogmatiko in redovnice Linde Pocher. Pocherjeva je predstavila svoja razmišljanja o vlogi ženske v Cerkvi in »marijanskem načelu«. Svet kardinalov je v Vatikanu zasedal od ponedeljka zjutraj. Naslednje srečanje delovnega telesa, ki ga je leta 2013 ustanovil papež Frančišek, je predvideno v mesecu aprilu.

Nalaganje
Nazaj na vrh